Skupštinski odbor o "slučaju Arsenijević"

Skupštinski odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo razmatraće danas izbor kragujevačkog rektora Nebojše Arsenijevića.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

07:02

Skupštinski odbor o

Predsednik odbora Muamer Zukorlić rekao je Tanjugu da će odbor imati samo jednu temu - "ponašanje rektora u Kragujevcu i njegove zloupotrebe".

"Imate 13 Arsenijevića zaposlenih na Univerzitetu, imate rektorovog sina koji dokazano upisao doktorat pre neko što je završio osnovne studije, imate nalog ministarstva da pokrene odgovornost za rektora, a oni ga ponovo predlažu za novi mandat, čime pokazuju državi da su van sistema", rekao je Zukorlić.

On napominje da je dobio informaciju da je Arsenijević, nakon što je Zukorlić sazvao sednicu Odbora za obrazovanje, pokrenuo akciju prikupljanja podrške za sebe što je, ocenjuje predsednik Odbora, "tipitčna tiranija u jednoj ustanovi".

Zukorlić kaže da su na sednicu odbora, između ostalih, pozvani ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Savet Univerziteta u Kragujevcu 27. februara izabrao je prof. Nebojšu Arsenijevića za rektora Univerziteta u Kragujevcu na period od tri godine.

Arsenijević je došao u žižu javnosti kada su u medije dospeli snimci na kojima se čuju psovke i pretnje na sastancima, optuživan je i za brojne mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je omogućio sinu da upiše doktorat pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka.

Agencija za borbu protiv korupcije dala je preporuku da se Arsenijević razreši javne funkcije, ali je tu preporuku Savet Univerziteta u Kragujevcu odbio da razmatra. Savet je odlučio i da ne poništi doktorat njegovog sina, iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je nezakonit.

O slučaju Arsenijevića oglašavao se i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je, pored ostalog, rekao da je njegov stav jasan.

"Ja se kao gradjanin pitam kako je moguće da, i pored svih navoda, on (Arsenijević) i dalje obavlja funkciju rektora", kazao je Ssarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: