Opomena poslaniku zbog "Nebojša iz Beograda"

Poslaniku Socijademokratske stranke Marku Đurišiću danas je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o strancima izrečena opomena.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.03.2018.

13:16

Opomena poslaniku zbog
Foto: EPA / Koèa Sulejmanoviæ

Đurišić je izneo niz kritika zbog amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine, a ministra policije Nebojšu Stefanovića nazvao je "Nebojšom iz Beograda", aludirajući na direktno telefonsko uključenje Stefanovića pre više od deset godina u emisiju "Utisak nedelje" kada je u toj emisiji gostovao Aleksandar Vučić, tada funkcioner Srpske radikalne stranke.

Opomena mu je izrečena zbog, kako je predsedavajući sednicom naveo, ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine. Predsedavajući Veroljub Arsić je Đurišiću rekao da je na sednici parlamenta, te da mora da govori o dnevnom redu.

Đurišić mu je odgovorio da to što se dešava u parlamentu sigurno nije sednica i zatražio od predsedavajućeg da ima iste aršine za sve i da reaguje uvek i kažnjava ne samo poslanike opozicije nego i vladajuće većine kada ne govore o dnevnom redu i vredjaju.

"Nadam da se da ćete reagovati kao sada na moje izlaganje i kada oni ne govore o tome ili ćete da nastaviti sa prakosm kažnjavanja samo poslanike opozicije. Možete da me kažnjavate, ali me time nećete ućutkati", rekao je Đurišić.

Poslanici opozicije negoduju i dalje zbog toga što je vladajuća većina podnela gotovo istovetne amandmane kojima se traži omogućavanje lakšeg dobijanja lične dokumentcije stranim investitorima radi ekonomskog razvija ili smanjenja siromašatva, ili moderenizacije Srbije itd.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da "niko normalan" nije tražio srpsko državljanstvo već godinama, te da je veći broj onih koji traže ispis iz državljanstva Srbije radi dobijanja državljanstva u drugoj državi.

On je rekao da neki od vladajućih poslanika obrazlažući amandamne povremeno i pogreše i pozovu ostale kolege da glasaju za njihov amandam iako znaju da će ih povući pre glasanja.

Živković je kazao i da drugi poslanici koriste priliku da govoreći o amandmanima promovišu uspehe akteuelne vlasti.

On je ocenio i da među svim tim poslancima ima "vrlo talentovanih koji su propustili da budu članovi amaterskih glumačkih trupa", ali istakao i da svako ima pravo da na svoj način tumači svoje obaveze kao poslanika.

Sdruge strane, potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić kaže da opoziciju niko ne sprečava da govori u Skupštini Srbije već opozicija hoće da vladajuću većinu spreči da učestvuje u debati. "Ne bave se svojim programom i radom, bave se nama i hoće da nas ućutkaju", rekao je Arsić koji je i poslanik SNS.

On je istakao da poslanici SNS imaju pravo da podnose amandmane iako opozicija zbog toga negoduje. "Poslanici DOS-a nikako da nauče da izbore gube baš zbog načina na koji se ponašaju u parlamentu. Nikako da nauče da su na prvom mestu izgubili izbore 2012. godine, pa zatim 2014, pa 2016, zatim predsedničke 2017. godine i sada 2018. beogradske izbore", rekao je Arsić.

Ocenio je da opoziciju politička hajka na predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbacuje iz političkog života i predložio da se možda smanji cenzus da bi opozicija mogla da uđe u Skupštinu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: