"Žele spomenik, a Milošević jedva dočekao bombardovanje"

Ceo SPS stoji iza ideje da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik u Beogradu, izjavio je član Predsedništva socijalista Toma Fila.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

11:34

Foto: Gettyimages

Podsećamo, aktivisti Udruženja građana "Sloboda" i mladi aktivisti SPS podneli su prošle nedelje inicijativu Skupštini grada da se bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik.

Tim povodom gosti jutarnjeg programa na televiziji Prva bili su član Predsedništva socijalista Toma Fila i istoričar Nikola Samardžić.

Prema rečima Tome File, potrebno je napraviti istorijsku distancu, ali kada se krenulo u podizanje spomenika Zoranu Đinđiću, zašto ne bi i Miloševiću, dok je Samardžić naveo da istorijske činjenice ne idu u prilog ideji podizanja spomenika Miloševiću.

“Sećate se, za vreme SFRJ svuda su bile ulice Josipa Broza, kao što je i jedan grad u svakoj republici morao da ima njegovo ime. Onda je Tito umro i počelo je brisanje toga. Zbog toga smo mi, a prevashodno Kosta Čavoški kao prvi među nama, predložili da se 50 godina od smrti političara, možda 30 prema mom mišljenju, ne pokreće ideja podizanja spomenika bilo kome. Sve to da se ne bi ponovila situacija sa Titom. Pošto je to promenjeno i pošto je Zoran Đinđić posle zločinačke pogibije dobio bulevar, a onda je i grad na inicijativu Aleksandra Vučića utvrdio da se Đinđiću podigne i spomenik, pojavila se inicijativa da se i Slobodanu Miloševiću podigne spomenik“, kaže Fila.

Prema njegovim rečima, jedino što je tražio jeste da Socijalistička partija Srbije podrži tu ideju.

“Kao član Predsedništva SPS nisam želeo da to bude inicijativa iza koje ne stoji SPS i SPS sada stoji iza toga. Dakle, to nije ideja samo mladih socijalista, iza toga stoji ceo SPS“, istakao je Fila.

Na pitanje šta je Milošević uradio za Srbiju i time zaslužio da mu se podigne spomenik, Fila navodi da je on “za života sebi podigao spomenik“:

“Dejton je njegovo delo, zato postoji Republika Srpska. Slobodan stoji iza toga. Drugo, on stoji i iza Kumanovskog sporazuma, tj. Rezolucije 1244... Pritom, ne mislim da je on krivac za raspad Jugoslavije, a i doneo je dostojanstvo Srbiji promenom Ustava iz 1974. godine koji je bio loš po nas“.

Na konstataciju voditeljke Jovane Joksimović da su tokom vladavine Slobodana Miloševića bili i 9. mart, tenkovi na ulicama, ratovi, inflacije i bombardovanje, Fila je dodao:

“Jeste, sve smo to imali, ali je Milošević spasao Telekom. Prodao ga je za milijardu dolara, ta novac je podeljen ovde. Zato kažem da je trebalo sačekati 30 ili 50 godina da merimo šta je ko uradio, a ne šta je ko rekao. Potrebna je vremenska distanca“.

Istoričar Nikola Samardžić navodi da je Milošević devedesetih “radio protiv Jugoslavije – naši životi su uništeni jer je uništena Jugoslavija“.
“Milošević i njegova kamarila su jedva dočekali bombardovanje, oni su to jedva dočekali. Bombardovanje im je produžilo život i trajno uvuklo Srbiju u sukob sa zapadnim svetom iz kojeg do danas nismo uspeli da se izvučemo“, ističe Samardžić.

Kako kaže, nema stav kako koja ulica treba da se zove, a podizanje spomenika je “retro, običaj iz 19. i 20. veka“ i da je danas dovoljno nekome staviti tablu.

“Beogradski izbori su bili zanimljivi... Pitanje je koji SPS stoji iza ideje o spomeniku? SPS koji traži da Beograd bude kao Palmina Jagodina ili SPS koji bi da Beograd bude kao laburistički London? Što se mene tiče, ne bih ni jedno ni drugo. Oni bi trebalo da izađu pred javnost, kažu da li su za spomenik i da li su spremni za političke posledice zbog te ideje, pa da se jave našem sveopštem šefu da vidimo da li će to da podrži“, navodi Samardžić.

Međutim, on tu dodaje i jedno pitanje – “da li je potrebno u Beogradu otvarati još jedan sukob koji bi možda trebalo da pripadne prošlosti?“

“Naše društvo je duboko podeljeno, pola građana živi u epohi Slobodana Miloševića smatrajući da je to naš put, dok je druga polovina koja slavi Zorana Đinđića trenutno zbunjena“, kaže istoričar.

Fila je tu istakao da je SPS u gradskoj skupštini glasao za spomenik Zoranu Đinđiću i da su socijalisti prošli izbore, “a neki drugi nisu“.

“Ono što je važno jeste da SPS stoji iza te inicijative, ipak je Milošević osnivač stranke. A ko je ovo SPS... Znate, Milošević je jednom rekao da se glasa za Šešelja, Dačić u jednom periodu nije bio njegov miljenik. Ipak, Dačić je posle sve prešaltao“, rekao je Fila.

Na pitanje kako Srbija i istorija treba da pamte Miloševića Samardžić kaže “na osnovu činjenica koje ne idu u prilog podizanju spomenika“.

“Ipak, spomenik se ne podiže zbog činjenica, nego zbog emocija. Kakve veze ima Tesla sa Beogradom, a ima dva spomenika muzej. Tesla je način da zlupotrebite nečije sećanje kako biste zaustavili društvo u razvoju. Aerodrom je nazvan po njemu i Tesla je tu zloupotrebljen da aerodrom ne bi dobio naziv 'Zoran Đinđić'. Odatle se ide u svet, a Đinđić je bio deo tog sveta. Tesla je pobegao odavde i jednom je kratko bio u Beogradu. Uspešan je Amerikanac, nema nikakve veze sa nama osim genetskog porekla“, rekao je on i dodao da su o Miloševiću “važne činjenice, poput toga da je sud utvrdio da Milošević stoji iza ubistva Ivana Stambolića".

“Nije istina“, umešao se Fila. “Da bi neko bio osuđen mora prvo da bude optužen, da se donese presuda, pa žalba... Toga nema. To je priča Vuka Draškovića koja ne stoji. Optužen jeste, nikada osuđen. Zato kažem, dajte vremensku distancu. Koje rehabilitacije su sada aktuelne? Draže, Nedića... Koliko je prošlo od taga?“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: