"Milošević već ima spomenike, ulica bi bila samo nastavak"

Nekoliko aktuelnih i nekadašnjih funkcionera SPS, kao i više stotina gradjana, posetilo je grob bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića.

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2018.

17:36

Ilustracija: GettyImages

Član Glavnog odbora SPS-a i haški osuđenik Nikola Šainović izjavio je u Požarevcu kako inicijativa za postavljanje spomenika Miloševiću u Beogradu nema nikakve veze sa relativno slabim izbornim rezultatima koje je ta stranka ostvarila na izborima u glavnom gradu, već sa činjenicom da se svet danas promenio.

Kako navode lokalni mediji, on je dodao da je ta incijativa, sa ovom istorijskom distancom, sasvim opravdana i da Miloševićev spomenik "već ima postojeće elemente".

"Krupan spomenik je Dejtonski sporazum, zatim Rezolucija 1244 na kojoj i danas stoje osnove borbe za očuvanje našeg suvereniteta. Obeležje u gradu u formi ulice ili spomenika je samo nastavak tih spomenika", rekao je Šainović.

Nekoliko stotina starih i novih pristalica i ljudi koji za sebe kažu da su poštovaoci lika i dela Slobodana Miloševića, okupilo se ispred njegove porodične kuće, gde su u kolonama odavali počast na grobu nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ i nekadašnjeg haškog optuženika.

Miloševićev grob je posetio i Milutin Mrkonjić, kao i nekadašnji funkcioner SPS-a Uroš Šuvaković.

Vence na grob postavile su delegacije SPS-a, pokreta "Sloboda", Pokreta socijalista, Srpske radikalne stranke, kao i više drugih formalnih i neformalnih grupa čiji su članovi došli da obeleže 12 godina od smrti Slobodana Miloševića.

Podsećamo, aktivisti Udruženja građana "Sloboda" i mladi aktivisti SPS-a podneli su u petak inicijativu Skupštini grada da se Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik.

Milošević je umro pre tačno 12 godina, 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

Posle pobede DOS-a na tim izborima 24. septembra 2000, ne želeći da prizna poraz, Milošević i njegova Socijalistička partija Srbije izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra nakon masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja. Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu izručen je 28. juna 2001. godine.

Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: