"Niko ne očekuje da Srbija sve odjednom vrati"

Nije poznato šta sve u Srbiji po pitanju restitucije potražuju američki državljani.

Izvor: O2

Subota, 10.03.2018.

19:50

screenshot

Ambasador Kajl Skot za O2 kaže da niko ne očekuje da se sve odjednom vrati, ali da treba naći rešenje.

U agenciji za restituciju objašnjavaju da diskriminacija prema strancima ne postoji. Za sada, po pitanju restitucije, sa Amerikom nismo u problemu.

“Srbija primer ne samo za region nego Evropu, što se toga tiče“, rekao je ambasador SAD Kajl Skot.

Ali, pored dobre saradnje tu je, kako to ambasador Skot objašnjava, i interes. Brojni su američki građani koji su izgubili imovinu u periodu holokausta ili komunizma.

“To je ogromna suma ne očekujemo da srbija odjednom vrati sve natrag ali rešenje treba naći“, dodao je ambasador.

U Agenciji za restituciju kažu da je procenjena vrednost ukupne imovine koja ne može da se vrati u naturi 13,6 milijardi evra. Koliki je američki deo, nije jasno, ali jeste nešto drugo.

“Srbija je specifična jer ne pravimo diskriminaciju stranim građinama i ne dozvoljavamo samo onim građanima čiije država ne daju našima i to je prirodno“, rekao je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Do kraja godine naturalna i crkvena restitucija ulaze u završnu fazu, a do sada se površina vraćenih poslovnih prostora, stanova i zgrada širom Srbije meri sa oko 450 hiljada kvadrata. U agenciji poručuju da u ovom trenutku imaju opterećenje od oko 1.000 predmeta po čoveku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: