Britanija: Skripalj i njegova ćerka u stabilnom stanju

Bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka, koji su otrovani nervnim agensom, sada u stabilnom, mada i dalje kritičnom stanju, prenosi BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

13:54

Britanija: Skripalj i njegova ćerka u stabilnom stanju
Tanjug/AP

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad je poručila da će Britanija metodično raditi na utvrđivanju ko je izveo napad nervnim agensom, a potom će, kako je najavila, preduzeti čvrstu akciju, prenosi Rojters. "Oboje su i dalje bez svesti, i u kritičnom, ali stabilnom stanju", rekla je ministarka u obraćanju britanskom parlamentu.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju, a u bolnicu je prebačen i neimenovani policajac koji se našao na listu mesta kada su oni pronađeni.

Rad je ranije danas rekla da britanski policajac, koji je bio pod dejstvom nervnog agensa korišćenog u napadu na Skripalja i njegovu ćerku, sada može da komunicira s ljudima, ali da mu je stanje i dalje ozbiljno.

Ona je, u obraćanju poslanicima, istakla da je taj napad "gnusni zločin", "bestidni i nerazumni čin" i "pokušaj ubistva na najsuroviji i najjavniji način", ali je upozorila da je suviše rano reći ko stoji iza toga, navodi AP.

Britanska ministarka je rekla i da se istraga o napadu nervnim agensom na Skripalja i njegovu ćerku fokusira na tri lokacije - njegovu kuću, jedan kafić i jedan restoran.
Rad je navela i da su ogromni resursi usmereni na pokušaje da se otkrije ko bi mogao biti odgovoran za trovanje bivšeg dvostrukog agenta.

Odbila je da kaže da li smatra da bi Rusija mogla stajati iza tog napada, ali je istakla da će Britanija "ako to bude primereno, pripisati krivicu za napad onom ko je odgovoran, a u tom slučaju, imaće spreman plan".

"Činimo sve što možemo da privedemo počinioce pravdi, ko god da je i gde god da je", istakla je Rad.

Ministarka nije želela da pruži više detalja o prirodi tog nervnog agensa, istakavši da bi Britanci trebalo da ostanu "hladne glave" u reagovanju na ovaj napad i sačekaju konačne dokaze o onome što se dogodilo.

Britanska policija saopštila je sinoć da veruje da su Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani nervnim gasom.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe koji je 2006. osudjen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, naveo je BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: