"Crkva je utvrđenje mržnje prema ženama"

Katolička crkva mora uključiti žene u donošenje svojih odluka jer rizikuje da će je napustiti, posebno one mlađe, upozorila je mreža katoličkih žena.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

11:38

Foto: Gettyimages

Kako prenosi zagrebački portal "Indeks", mreža katoličkih žena je prisiljena da svoju tradicionalnu godišnju konferenciju povodom Dana žena premesti van vatikanskih zidina.

"Katolička crkva jedno je od poslednjih velikih utvrđenja mizoginije", izjavila je bivša irska predsednica Meri Mekalis, koja će otvoriti konferenciju.

"Svedočimo egzodusu mladih, talentovanih, obrazovanih žena iz Crkve", kazala je jedna od organizatorki konferencije Šantal Goez.

"Nužno je žene uključiti u Crkvu, ona je i naša Crkva", kazala je Goezova.

Njena mreža je od decembra uključena u dijalog s Rimskom kurijom radi osnivanja "poverenstva za žene" koje bi savetovale papu.

Poslednje četiri godine konferencija nazvana Glasovi vere održavala se svakog 8. marta u maloj renesansnoj palati u Vatikanskim vrtovima.

Ove je godine konzervativni američki kardinal Kevin Farel, prefekt Kongregacije za laike, porodice i život, odlučio da sa spiska 11 govornika precrta tri imena aktivistkinja za LGBT prava, uključujući Meri Mekalis.

Organizatori nisu hteli da im Vatikan diktira spisak gostiju pa su konferenciju premestili izvan njegovih zidina, u rimsko sedište Družine Isusove, reda kom je pripadao i papa Franjo.

"Nije da mi ne želimo slušati, ali Vatikan nije prikladno mesto da održavanje konferencije koja ne potvrđuje crkveni nauk", objasnio je kardinal Farel.

Meri Mekalis, kojoj je sin homoseksualac i već se 40 godina zalaže za LGBT prava, odgovara da "homofobna crkvena hijerarhija ne utelovljuje Crkvu budućnosti".

Ta vernica bez dlake na jeziku kaže da Crkva zapostavlja žene. "Jako je malo odgovornih pozicija koje su ženama dostupne", objašnjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: