Putin opet o nuklearkama: Da, to bi bila katastrofa

Rusija će iskoristiti nuklearno oružje, ali samo kao odgovor na pretnje, izjavio danas ruski predsednik i dodao: "Da, to bi bila svetska katastrofa."

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.03.2018.

10:01

Putin opet o nuklearkama: Da, to bi bila katastrofa
Getty Images

"Što se tiče te teme, istakao bih da je to pitanje ekstremno važno i osetljivo. Naš plan o upotrebi nuklearnog oružja je da ga koristimo kao kontrameru", rekao je Vladimir Putin danas, a preneo Sputnjik na engleskom.

"Odluka o upotrebi nuklearnog oružja može biti doneta samo ukoliko naš odbrambeni sistem detektuje, ne samo lansiranje raketa ka nama, već i njihovu putanju i vreme udara na Rusiju", dodao je Putin.

"Da, to bi bila globalna katastrofa za svet, ali kao ruski državljanin i predsednik Rusije, hteo bih da postavim pitanje: Kome treba svet bez Rusije?", upitao je Putin.

Podsetimo, u svom govoru o stanju nacije ruski predsednik izazvao je oštre reakcije govoreći o upotrebi nuklearnog oružja i najavama koje sve oružje Rusija razvija. Među tim oružjem su i supersonične rakete, podvodni dronovi s nuklearnim bojevimg lavama, novi raketni sistem...

Najviše pažnje, međutim, izazvala je izjava da će Rusija svaki napad na njenog saveznika smatrati kao napad na Rusiju i da se neće libiti da upotrebi i nuklearno oružje.

Sasvim očekivano, najviše reakcija je stiglo iz SAD koje su odmah optužile Rusiju da destabilizuje ceo svet.

S druge strane, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova MArija Zaharova danas je izjavila da su SAD te koje stvaraju faktore koji mogu da izazovu nuklearni sukob dve sile.

Malo i o Trampu: Nisam razočaran njim

Ruski predsednik govorio je i Trampu. Rekao je da nije razočaran u američkog predsednika Donalda Trampa, već u nepredvidivi sistem rusko-američkih odnosa.

"Nisam razočaran, štaviše on (Tramp) je ostavio veoma dobar utisak na mene na ličnom novou. Nisam razočaran u partnera već u čitav sistem. Teško je nositi se sa takvim sistemom jer je nepredvidiv", rekao je Putin u intervjuu za film Vladimira Solovjeva "Svetski poredak 2018", prenosi Tass.

Govoreći o sankcijama koje su uvedene Rusiji on je kazao da je njihov cilj da se Rusija obuzda. "Sankcije su veoma staro, ako ne i antičko orudje kojim se služe mnogi, uključujući i američke partnere. Stvari su uvek ovako stajale - čim Rusija postane jaka i moćna država, naši partneri počinju da paniče i pokušavaju da obuzdaju Rusiju", rekao je Putin i dodao da je to način za takmičenje ali nije fer i pravedan.

Putin je ocenio i da nema sumnje da nije imao ni trunku sumnje da će ponovno pripajanje Krima Rusiji biti propraćeno uvodjenjem novih sankcija Moskvi. "Nisam sumnjao, samo nije bilo jasno u kom će obliku biti", zaključio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: