Protestni marš žena sutra u Beogradu

"Mreža Žene protiv nasilja" pozvala je građane da sutra u 17 časova dođu na "protestni marš" od Trgu Republike do Trga Slavija.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

15:17

Protestni marš žena sutra u Beogradu
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Reč je o predstavnicama "Mreža Žene protiv nasilja", "Labris-a", "Rekonstrukcije Ženski fond", "Astre", "Romske ženske mreže", "Mreže Žena u crnom Srbije", "Mreže žena Rasinskog okruga", "Levi samit Srbije", "Konsultacije za lezbejke" i "Plenuma žena za štrajk".

Predstavnice tih NVO predstavile su ispred Ministarstva za rad zahteve u vezi s radnim pravima žena, njihovim "dvostrukim opterećenjem", u vezi s reproduktivnim pravima žena i s nasiljem prema ženama.

Kako navode, "marširaju protiv opresivnih politika patrijarhata i kapitalizma" koje ih ugrožavaju kao žene i zahteve predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Aktivistkinja "Levog samita Srbije" Maja Krek je kazala da sociološka istraživanja pokazuju da žene u Srbiji obavljaju najveći deo kućnog posla, a da u roditeljstvu postoji "dramatično nejednaka podela".

Milica Lupšor iz "Levog samita Srbije" je rekla da radnice Srbije zahtevaju od Ministarstva rada da za svoj rad budu plaćene dovoljno za dostojanstven život, da radno vreme bude osam sati dnevno, prekovremeni rad plaćen, da plate žena i muškaraca na istim poslovima budu jednake i da se iskoreni korupcija u Inspekciji rada.

Aktivistkinja Hristina Cvetičanin je ocenila da je kampanja koju je Ministarsvo kulture vodilo radi povećanja nataliteta, "sramotna", jer država pre svega treba da obezbedi uslove ženama za rađanje, a ne da to samo očekuje od njih.

Cvetićanin je istakla da se odluka o rađanju tiče isključivo žena, a ne države ili crkve.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Aktivistkinja "Autonomnog ženskog centra" Vedrana Lacmanović je kazala da su u Srbiji partneri ili rođaci ubili 251 ženu u proteklih osam godina i da se svaka treća od njih obraćala nadležnim institucijama za pomoć.

"Ovi podaci ukazuju na visok stepen tolerancije društva na muško nasilje prema ženama, odsustvo blagovoremenog i sveobuhvatnog odgovora institucija", rekla je Lacmanović i istakla da je "muško nasilje prema ženama zločin".

Dodala je da instituije treba da veruju ženi koja prijavljuje nasilje jer je to prvi korak na putu da se ono zaustavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: