Istorijski momenat: Kim spreman da odloži nuklearno oružje

Severna Koreja spremna da zaustavi testiranje nuklearnog oružja, ukoliko se povuku pretnje prema toj zemlji, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

12:49

Istorijski momenat: Kim spreman da odloži nuklearno oružje
Getty Images

Takođe, kako je saopštila južnokorejska delegacija, koja boravi u dvodnevnoj poseti Pjongjangu, Severna Koreja je voljna i da odustane od gomilanja te vrste oružja ukoliko joj se pruže međunarodne garancije.

To obećanje je dato južnokorejskim zvaničnicima, koji su dva dana razgovarali sa svojim severnim kolegama u Pjongjangu. U tim razgovorima učestvovao je i severnokorejski lider Kim Džong Un.

Kako prenose južnokorejski mediji, Kim Džong Un je takođe rekao da neće upotrebiti svoje nuklearno i konvencionalno oružje protiv svog suseda, a takođe je pristao i da se u aprilu sastane sa predsednikom Južne Koreje.

Severna Koreja je izrazila spremnost i da razgovara sa SAD o denuklearizaciji i normalizaciji odnosa.

Taj razgovor, koji bi trebalo da bude održan na granici dve zemlje, odnosno u demilitarizovanoj zoni, u selu Panmunjom, biće tek treći takve vrste podseća AP.

Podseća se i da su se odnosi dve Koreje poboljšali nakon Zimskih olimpijskih igara koje su održane u južnokorejskom gradu Pjongčangu, a kojim je prisustvovala i delegacija Severne Koreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: