HRV: U ruskim sirotištima siluju decu

Sedam dečaka, mlađih od 14 godina, bilo je zlostavljano i silovano u ruskom sirotištu za decu sa smetnjama u razvoju, navodi Hjuman rajts voč.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

08:56

HRV: U ruskim sirotištima siluju decu
Ilustracija: Getty Images

Tu organizaciju kontaktirao je advokat jednog od dečaka, koji je rekao da su se silovanja dogodila u sirotištu “Lazurnenskaja Residental Kortektiv Skul” koja se nalazi u ruskom regionu Čelabinsk, a da su decu ometenu u razvoju zlostavljali osoblje sirotišta ali i posetioci.

Hjuman rajts voč navodi da se dečaci sada nalaze na sigurnom, u hraniteljskim porodicama.

HRV na svom sajtu, u tekstu čiji je autor Kejtlin Martin, navodi da su o ovom slučaju pisali i neki ruski mediji, koji su naveli su deca govorila o čoveku “Sergeju” koji ih je često, u društvu drugih muškaraca, vodio na pecanje na obližnje jezero gde su bili silovani.

Dečaci su takođe rekli da je u slovanju učestvovalo i osoblje sirotišta, kao i da su zlostavljana i druga deca, u prostorijama sirotišta pred kojima su stariji muškarci izvodili “seksualne činove” i deci davali novac.

Prema rečima advokata Andreja Lepiokina, koji ispred nevladine organizacije “Zona prava” zastupa sedmoricu zlostavljanih dečaka, pokrenuta je istraga i jedna osoba je već uhapšena.

Navodno je i guverner te oblasti rekao da istraga mora biti sveobuhvatna i da ne sme biti “propusta”.

Ti “propusti” su, kako navodi HRV, da je ta organizacija već nekoliko puta pisala o tome da deca u ruskim sirotištima, a pogotovo ona sa smetnjama u razvoju, trpe razne oblike nasilja, kao i da žive u potpunoj izloaciji.

Prema izveštajima HRV-a, ta deca nemaju ni adekvatnu negu, ishranu, ali i ono najvažnije, socijalizaciju koja je najneophodnija za njihovo lečenje.

Zato bi ova istraga morala da ide do kraja kako bi se osiguralo da se takvi i slični događaji u Rusiji ne ponove i da deca budu sigurna u domovima u kojima su smeštena, zaključuje HRV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: