Bivši ruski špijun u kritičnom stanju / VIDEO

Bivši ruski špijun Sergej Skripal (66) koji je bio izložen, zasad, nepoznatoj supstanci, i dalje je u kritičnom stanju, preneo je BBC.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

08:51

Bivši ruski špijun u kritičnom stanju / VIDEO
screenshot

Restoran "Zizi" u Salisberiju je policija zatvorila iz "preventivnih razloga", supstanca još nije identifikovana, ali su zdravstveni zvaničnici saopštili da nema rizika po stanovništvo.

Policija u Viltširu istražuje da li je počinjeno krivično delo. Incident nije označen kao teroristički, ali je policija "otvorena" za sve mogućnosti.

S druge strane, Kremlj je danas saopštio da je spreman da, ako bi Britanci to od Moskve zatražili, sarađuje u istrazi u vezi incidenta sa bivšim špijunom. "Niko nam nije uputio takav zahtev", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare, prenela je agencija Tass. "Moskva je uvek otvorena za saradnju", istakao je Peskov.

Upitan da prokomentariše spekulacije u britanskim medijima da je Rusija otrovala Skripala, Peskov je rekao da im "nije dugo trebalo" da optuže Moksvu. Peskov je incident označio kao "tragičnu situaciju", istakavši da Kremlj nema informacije o tome šta se dogodilo i šta bi to moglo da bude. On kaže da nije upoznat sa informacijom da li je Skripal formalno i dalje ruski državljanin.

Skripal je u Rusiji osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6. Njemu je pozlilo u zapadnoj Engleskoj nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci.

Britanska policija je saopštila da su dve osobe - muškarac (66) i žena (33) - nađene u nesvesnom stanju na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona.

Oni se nalaze na lečenju na odeljenju intenzivne nege nakon sumnje da su bili izloženi "nepoznatoj supstanci" i u kritičnom su stanju.

AP je podsetila na slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon što je popio radioaktivni čaj u londonskom hotelu 2006. godine.

Američka agencija napominje da je, u izveštaju objavljenom 2016, britanski sudija napisao da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio Litvinjenkovo ubistvo koje su izvele ruske bezbednosne službe. Skripal (66), bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe, penzionisan je 1999, a potom je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003, nakon čega se bavio biznisom.

Godine 2006, osuđen je u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe.

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Posle hapšenja 2004. godine u Moskvi, Skripal je priznao da ga je 1995. angažovala britanska obaveštajna služba i rekao je da je pružao toj službi informacije o ruskim obaveštajcima u Evropi, za šta je dobio više od 100.000 dolara.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, naveo je BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: