Potop na jugu: "Imao sam 10 kad su obećali bedem, sad 65"

U Srbiji evakuacije domova zbog poplava. Južna Morava potopila je deo mesta Đunis kod Kruševca, više od 20 kuća je pod vodom.

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2018.

17:59

Potop na jugu:
screenshot/O2

Južna Morava najviše ugrožava sela Đunis u opštini Kruševac i Trubarevo u opštini Ćićevac. Deo sela Đunis sa oko 20 kuća potpuno je potopljen, a meštani su evakuisani.

Ono što zabrinjava jeste da Južna Morava u donjem toku i dalje nadolazi.

Više od sata trebalo je vatrogascima spasiocima da iz Đunisa stignu do prvih kuća u Trubarevu i evakuišu prvo bolesne.

“Sve je uhvaćeno, kuće, poljoprivredno zemljište, glavni put je zatvoren nema prolaz više“, navodi jedna meštanka Đunisa.

“Ja imam 65 godina, a imao sam deset kad su obećali bedem i tamo je izmereno i dan-danas stoji kamen“, navodi meštanin Đunisa.

Bunari u Trubarevu i Đunisu su poplavljeni, voda iz njih nije higijenski ispravna, pa su po selu postavljene min-cisterne.

Sa druge strane u doljevačkom selu Malošište proradilo je klizište i više domaćinstava je ugroženo. A u niškom Novom Selu pojavile su se podzemne vode.

Kako javlja naša reporterka, vodostaji reka u niškom kraju opadaju, ali problem pravi klizište u selu Malošište. Tu su neki domovi zbog podzemnih voda poplavljeni, a nekoliko ljudi je evakuisano.

Meštanima je u kući voda, popucali su zidovi, pod i temelj.

U Novom Selu isti problem, kanalizacije nema, izlile su se septičke jame.

“Dvorište mi je poplavljeno, u podrumu ima dva metra vode, sve poplavljeno, bašta, maline, sve. Voda je svuda oko kuće“, navodi stanovnica Novog Sela.

Bojana Ilić iz tog mesta navodi da je neminovna zaraza koja će doći posle poplava zbog septičkih jama.

Pripadnici Vojske Srbije (VS) angažovani su na jačanju odbrane od poplava i pružanju pomoći ugroženom stanovništvu na teritorijama opština Zaječar i Bela Palanka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U Zaječaru su pripadnici 31. pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske i Komande za razvoj Timočke brigade angažovani na ojačavanju nasipa kod Višnjarskog mosta na Belom Timoku.

Na poziv opštine Bela Palanka, Vojska Srbije je na teritoriju te lokalne samouprave uputila cisternu za vodu iz 310. inženjerijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske pošto su obilne kiše i snežne padavine prouzrokovale zamućenje vode za piće sa izvorišta "Vrelo" i otežale vodosnabdevanje stanovništva.

Opširnije u video-prilogu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: