"Suočili smo se s mašinerijom kontrole birača"

Kandidat liste Inicijative “Ne da(vi)mo BG“ Vujo Ilić upozorio je na "razmere mašinerije" koja je sa kontrolisala i evidentirala građane na ulasku na birališta.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.03.2018.

21:52

Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

On je izrazio i optimizam zbog osvojenog rezultata danšnjih izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda.

"Naši kontrolori i aktivisti su se suočili se s mašinerijom kontrole birača. Na velikom broju glasačkih mesta vođena je evidencija građana. Verujemo da iza toga stoji pokušaj ili uslovljavanja ili nagrađivanja birača, što je krivično delo", rekao je Ilić u izbornom štabu Inicijaive.

Po njegovim rečima, nepravilnosti su uočene na 25 biračkih mesta od 158 na kojima je Inicijativa imala kontrolore i posmatrače.

"Pribranošču i velikom hrabrošću sprečili smo evidentiranje i uslovljavanje građana, a na jedom mestu uspeli smo da otmemo spiskove", rekao je Ilić.

Dodao je su to tri mesta - u Rakovici, na Vidikovačkom mestu, na biračkom mestu 40 na Zvezdari na Mirjevskom vencu, na izbornom mestu 66 kao i u Novom Beogradu, u Bulevaru umetnosti na biračkom mestu 22.

Ilić je rekao da su razmere nepravilnosti koje su uočili kontrolori Inicijative, zabrinjavajuće kao i to što oni koji su ih činili nisu to krili.

"Čak su govorili: 'Zvite policiju - neće doći', što ukazuje na spregu sa državom", rekao je Ilić i dodao da je to krivično delo za koje je kazna od tri godine zatvora, ali ukoliko se radi u sprezi za izbornom komisijom, i pet godina.

Ilić je dodao da su danas uočene i ruge nepravilnosti - narušavanje tajnosti glasanja, otvaranje glasačkih kutija, ali i koverata birača koji su glasali van glasačkih mesta.

Ilić i najavio da će noćas pravni tim Inicijative sve nepravilnosti uneti u zapisnike i napisati primedbe na izborni proces.

"Ima dobar osećaj i dobre prve indicije, ali sačekajmo 11 sati da se radujemo ozbiljno i počnemo našu borbu za demokratske promene i rešavanje problema poput onih koje su naši kontrolori uočili danas", rekao je Ilić u izbornom štrabu Inicijative, uz ocenu da današnji izbori nisu bili fer, a ni demokratski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: