GIK: Nepravilnosti neće uticati; CRTA: Mogu da utiču

Izborni dan u Beogradu je završen u 20h, Gradska izborna komisija tvrdi da nepravilnosti ne mogu da utiču na rezultate izbora, dok iz misije CRTA kažu suprotno.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.03.2018.

20:07

GIK: Nepravilnosti neće uticati; CRTA: Mogu da utiču
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić je rekao da na izborima nije bilo nepravilnosti koje mogu da utiču na izborni proces, dok je šef misije CRTA Raša Nedeljkov istakao da iz nepravilnosti primećenih na šest odsto biračkih mesta u Beogradu, mogu uticati na rezultat izbora za odbornike Skupštine grada.

Lukić je rekao da na izborima nema nepravilnosti koje mogu da utiču na izborni proces, odnosno da se radi o uobičajenim izbornim nepravilnostima koje su se pojavljivale i ranije.

On je rekao da je do sukoba došlo na jednom od ukupno 1,185 biračkih mesta, i da mu je žao što je došlo do toga, ali da je to, s obzirom na ukupan broj biračkih mesta, nešto što se uvek može očekivati.

Po rečima Nedeljkova, na jednom biračkom mestu u Mirijevu došlo je do rasprave članova biračkog odbora iz različitih stranaka, zbog čega je glasanje na tom mestu bilo prekinuto jedan sat, ali da nema potrebe da se produži glasanje, te će i to mesto biti zatvoreno u 20 časova, kao i ostala.

On je za televiziju N1 kazao da se te nepravilnosti ponavljaju iz izbornog proces u izborni proces zato što se niko ne bavi rešavanjem tih problema.

Nedeljkov je kazao da je najviše zabrinjavajuće to što članovi biračkih odbora nisu reagovali na nepravilnosti na biračkim mestima.

CRTA je ranije saopštavala da se zabeležene nepravilnosti odnose na vođenje paralelne evidencije birača, njihovo fotografisanje, naknadno ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju i višestruko glasanje. Zabeleženo je i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja pripadnika romske nacionalne manjine, zatim takozvani "bugarski voz" i druge nepravilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: