Podneta krivična protiv kompanije DMS i dva profesora FTN

Grupa profesora sa Fakulteta tehničkih nauka podnela je krivičnu prijavu protiv kompanije "Schneider Electric DMS".

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.02.2018.

14:05

Podneta krivična protiv kompanije DMS i dva profesora FTN
Ilustracija: Thinkstock

Prijava je podneta protiv suvlasnika i direktora Dragana Popovića, kao i zakonskog zastupnika te firme Vladimira Strezoskog zbog, kako su u tužbi naveli, neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Kako navode u krivičnoj prijavi dostavljenoj medijima, Popović i Strezoski su zloupotrebili funkciju rukovodilaca projekta finansiranog iz budžeta Republike Srbije i tako izvršili i vrše krađu intelektualne svojine, čiji je titular FTN. Oni su na taj način učinili i čine štetu budžetu Republike Srbije procenjenu na preko 20 miliona evra.

Popović je po zanimanju redovni profesor zaposlen na FTN, dok je Strezoski redovni profesor i šef Katedre za elektroenergetiku i elektroenergetski softverski inženjering na istom fakultetu.

Popović i Strezoski nisu danas bili dostupni za komentar, a predstavnica za kontakt s javnošću navela je za Tanjug da će na ovu informaciju Popović reagovati po povratku iz inostranstva.

U krivičnoj prijavi se objašnjava da su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Institut "Mihajlo Pupin" i FTN kao "realizator istraživanja" potpisali 31. januara 2011. godine Ugovor o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog projekta. Sastavni deo Ugovora bio je i da "sva materijalna i nematerijalna dobra pripadaju realizatorima istraživanja", odnosno Fakultetu tehničkih nauka i Institutu "Mihajlo Pupin".

Na programu se kao "participant" navodi "Schneider Electric DMS", koji nije naučnoistraživačka organizacija i koji nije konkurisao za ovaj projekat. Međutim, ustupanje intelektualne svojine FTN na komercijalnu eksploataciju "Schneider Electric DMS" kao "participantu" projekta, ili korisnika usluga FTN, nisu uređena ovim ugovorima, niti bilo kakvim drugim posebnim sporazumima, navode u prijavi.

Nakon kreiranja i razvoja DMS Softvera na FTN, osnovano je privatno pravno lice "DMS Grupa", koja je potom osnovala "DMS Telvent", da bi kasnije promenili poslovno ime u "Schneider Electric DMS" i to isključivo radi komercijalnog iskorišćavanja navedenog softverskog proizvoda i svih njegovih unapređenja sa FTN. Oni su računarske programe i tehničke informacije neophodne za njihovu primenu i komercijalizaciju, a koje su razvijene na FTN-u, uključujući industrijski proizvod "DMS Softver", bez pravnog osnova preneli i prenose na "Schneider Electric DMS".

Time su pomenuti softver umnožavali i iskorišćavali na tržištu Srbije, ali i na trećim tržištima, čime su protivpravno ostvarili imovinsku korist koja prelazi iznos od 20 miliona evra, pa je na taj način oštećena i zloupotrebljena materijalna i nematerijalna imovina FTN-a i države. Krivična prijava podneta je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, a predmet će se razmatrati u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: