Specijalni izveštaj:"O naoružavanju Bošnjaka niko ne piše"

Nedeljnik "Globus" objavio je "specijalni izveštaj" autora Darka Hudelista, povodom opremanja policije Republike Srpske s novih 2.500 dugih cevi.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

08:24

Specijalni izveštaj:
Foto: Thinkstock

U tom izveštaju se konstatuje da o naoružavanju Bošnjaka niko ne piše.

Hudelist, naime, podseća da je bošnjački lider Bakir Izetbegović u nedavnom intervjuu na HTV-u otvoreno izjavio da je spreman za rat, odnosno da Hrvati neće moći da dobiju "treći entitet" bez rata i konflikta.

Navodi I da se reč “rat” redovno ovih dana spominje i uz vesti i komentare o osnivanju kampa za treniranje tzv. askera (turski naziv za vojnike) u opštini Tešanj u Bosni i Hercegovini.

Prema Hudelistu, odluku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o naoružavanju policije Republike Srpske neki su interpretirali i kao začetak stvaranja neke buduće vojske RS-a, iako je RS za kupovinu pušaka od Srbije dobila saglasnost svih nadležnih u BiH, a o čemu su, inače, pisali I svi mediji u regionu.

Hudelist navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je odluku o “radikalnoj I temeljnoj moderniaciji MUP-a” predsednik RS Milorad Dodik doneo još 2015, nakon napada vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku.

Navodi i da će ovom nabavkom tek svaki drugi uniformisani policajac RS imati pušku, dok je do sada imao tek svaki deseti.

Pozivajući se na iste, neimenovane sagovornike, autor navodi i da se u Bosni i Hercegovini naoružavaju i drugi, a ne samo Republika Srpska, ali se o tome ne piše.

Rečeno mu je, kaže, da su u Sarajevskom kantonu, “odvojili 1,15 miliona KM za nabavu savremenog nemačkog naoružanja za policajce, u Zapadnohercegovačkom kantonu 100. 000 KM, u Zeničko-dobojskom 160. 000, a Federalni MUP je već nabavio automatske puške za 134. 000 KM”.

O tome, kaže, međutim, niko ne piše, ne diže se nikakva prašina, a po već ustaljenoj praksi i navikama u BiH, "problematično je samo ono što se radi u Republici Srpskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: