AP: EU i RUS u trci za uticaj na Balkanu, SRB glavno polje

Rusija radi na ostvarivanju uticaja u jugoistočnoj Evropi, koristeću Srbiju kao uporište za uspostavljanje "prijateljskog džepa na neprijateljskom kontinentu".

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

08:48

AP: EU i RUS u trci za uticaj na Balkanu, SRB glavno polje
Foto: Tanjug/AP

To se ocenjuje u analizi Asošiejted presa, i dodaje se da Evropska unija - napokon, mada "okasnelo" uzvraća.

Američka agencija u analizi, nekoliko dana posle posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljuje turneju predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera po sedam balkanskih zemalja.

Junkerova turneja na koju kreće već danas kako bi promovisao novu evropsku strategiju širenja ka istoku, a koja se završava samitom EU u Bugarskoj 1. marta, ocenjuje se kao "okasneli pokušaj EU da se suprotstavi domašaju Rusije", navodi AP.

"Rusija uglavnom želi da obeshrabri zemlje Zapadnog Balkana u njihovim težnjama ka pridruživanju NATO-u, ali Moskva pokušava da ih odvrati i od pridruživanja EU", navodi agencija.

"Srbija je glavno polje za antizapadne aktivnosti Moskve u Evropi jer ove dve slovenske i pretežno pravoslavne hrišćanske zemlje dele duboke kulturne i istorijske veze", ocenjuje američka agencija.

Kremlj je, navodi se toliko zabrinut da bi mogao da izgubi svog saveznika da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov više puta , tokom nedavne posete Srbiji, da članstvo u EU nije najbolje rešenje.

AP ukazuje i na upozorenje Lavrova da su ponovljeni pozivi EU Srbiji da prilagodi svoju spoljnu politiku evropskoj i nametne sankcije Rusiji zapravo ista greška kakvu je Zapad napravio pritiskajući ratom razorenu Ukrajinu da se opredeli između Unije i Rusije.

Agencija skreće pažnju i na reči ruskog šefa diplomatije da je vojna neutralnosti i odbijanje Srbije da se pridruži NATO za Rusiju je jedan od glavnih faktora koji obezbeđuju stabilnost na Balkanu i evropskom kontinentu generalno.

"Na Zapadu postoje rastući strahovi da Rusija koristi Srbiju kako bi raspirila tenzije na Balkanu naoružavajući svoju saveznicu vojnim avionima i tenkovima dok radi na destabilizaciji susedne Bosne, Crne Gore i Makedoniji", ističe AP.

S druge strane, spoljna i bezbednosna politika EU izgrađena je na neuspehu Evrope u pružanju odgovora na ratove na Balkanu koji su pratili raspad Jugoslavije, te taj blok ostaje obazriv u pogledu mogućnosti da neka etnička neslaganja, kakva su izazvala sukobe 1990, i dalje postoje, objašnjava američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: