"Akjuveder": Moguće poplave na Balkanu na proleće

Američka meteorološka služba AccuWeather objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, a u kojoj upozorava na rizik od poplava na Balkanu.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

23:22

Foto: EPA / Koèa Sulejmanoviæ

Kako navode, toplini proleća mnogi će se obradovati, ali će ona u nekim delovima Evrope doneti povećane rizike zbog poplava.

“Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, oluje s kraja zime nastaviće se i tokom proleća”, kaže meteorolog Alen Repert.

“Akjuveder” upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Osim toga, oni ističu da se zbog olujnih sistema koji se sporo kreću očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

Takođe, u tekstu na portalu “Ajkuvedera” ističe se da će sneg verovatno tokom marta padati na planinama, a u aprilu samo na najvišim tačkama, pa i promena na blaže vreme uz kišu i otapanje snega povećavaju rizik od poplava.

"Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava i na opasnost od klizišta koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Takođe, navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: