"Nije 116, pa na lažnom spisku i Kukova Ostrva"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je spisak od 116 zemalja za koje Prtiština tvrdi da su priznale nezavisnost Kosova lažan spisak.

Izvor: Beta

Subota, 24.02.2018.

12:25

EPA/GEORG HOCHMUTH

"Video sam njihov spisak. Na njemu se nalaze neke 'države' koje nisu nisu članice UN kao što su Kukova Ostrva ili Niu, ali i zemlje koje nikada nisu priznale nezavisnost Kosova poput Nigerije, Ugande, Malija, kao i one koje su povukle priznanje nezavisnosti a koje nisu skinute sa spiska", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da taj spisak liči na zidne novine "u hodniku nekog preduzeća ili osnovne škole gde svako ko dođe može da doda po nekoga".

Dačić je rekao da se intenzivno radi na utvrđivanju tačnog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i na smanjivanju tog broja ispod sto. "Ja ću nastaviti s tim aktivnostima i očekujem da će taj broj pasti ispod sto. Ima 193 članice UN, polovina bi bila 97, dakle da padne taj broj na 96 da ne mogu da tvrde da imaju više od polovine članice koje su priznale Kosovo", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da pokaže da proces priznanje Kosova nije završen i da se Priština vara ako tako misli.

Podsaća i da su Surinam, Burundi i Gvineja Bisao odlučili da povuku priznamnje, te da Gambija preispituje svoju odluku.

Dačić, međutim, upozorava da su sada sve zemlje koje su najavile da razmišljaju da preispitaju odluku p oriznanju "pod pritiskom", te dodaje da očekuje da će Priština sada kao "tužibaba žaliti SAD i Velikoj Britaniji".

"Sada će ambasadori tih zemalja da pozovu predsednika Gambije i pitaju ga zašto je to uradio i pod čijim pritiskom", rekao je Dačić, uz opasku da je "legitimno kada neko lobira za priznanje Kosova, ali da je skandal kad neko lobira za povlačenje priznanja".

Da podsetimo, predsednica Skupštine Maja Gojković zahvalila je šefu diplomatije Gambije Usainu Darbou na najavi ponovnog razmatranja odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: