"Sravnili sa zemljom muslimanska sela, uništavaju dokaze"

Mjanmarske vlasti sravnile su sa zemljom najmanje 55 sela muslimana Rohindža nakon njihovog masovnog progona iz države, objavio je "Hjuman rajts voč" (HRW)..

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

22:22

Foto: Tanjug/AP

Na internetu su objavljeni video-snimci mjanmarske savezne države Rakhine, gde su Rohindže živele pre masovnog progona koji je UN nazvao klasičnim primerom etničkog čišćenja. Satelitski snimci prikazuju postupni nestanak sela muslimanske manjine na tom području

HRW je objavio da mjanmarske vlasti buldožerima uništavaju ono što je ostalo od sela Rohindža. Aktivisti su naglasili da time uništavaju dokaze o zverstvima koja su nad Rohindžama počinili pripadnici mjanmarske vojske, prenosi "Index.hr".

Najmanje 700 000 Rohindža prisiljeno je da pobegne iz svojih domova u susedni Bangladeš. Preživeli su izneli potresna svedočanstva o stravičnim zločinima mjanmarske vojske, opisujući detalje ubistava, silovanja i spaljivanja sela. Nedavno su objavljeni uznemirujući prizori otkrića pet masovnih grobnica Rohindža u samo jednom selu.

Snimci uništavanja muslimanskih sela objavljeni su nakon dogovora Mjanmara sa UN i Japanom o pomoći tom regionu. Međutim, mjanmarska vlada zabranila je UN-ovim i drugim nezavisnim istražiteljima pristup zoni sukoba i uporno poriče optužbe za etničko čišćenje.

HRW je objavio da su od avgusta delomično ili potpuno uništena čak 362 sela Rohindža:

"Mnoga od tih sela bila su poprišta zverstava počinjenih nad Rohindžama i trebalo bi da budu očuvana kako bi stručnjaci mogli da istraže dokaze i identifikuju odgovorne osobe", upozorio je Bred Adams iz HRW.

"Uništavanje ovih područja moglo bi da izbriše i sećanje i dokaze o Rohindžama koji su tamo živeli", rekao je Adams.

Mjanmarski službenici izjavili su da vlada priprema ovo područje za povratak muslimanskih izbeglica iz Bangladeša. Državni mediji objavili su u januaru da je na terenu 12 mašina za kopanje zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: