Studija: Svaka osma Francuskinja bila silovana bar jednom

Prema najnovijoj studiji koju je sprovela Fondacija "Žan Žores", oko četiri miliona žena u Francuskoj najmanje je jednom u životu bilo silovano.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2018.

21:51

Studija: Svaka osma Francuskinja bila silovana bar jednom
Foto: GettyImages

Kako prenosi BBC, ta studija, koja je objavljena, takođe pokazuje da je 43 odsto Francuskinja bilo izloženo seksualnom dodirivanju bez pristanka.

Kao i u mnogim drugim zemljama, u Francuskoj je proteklih meseci veliki broj žena na društvenim mrežama progovorio o svojim iskustvima po pitanju seksualnog zlostavljanja, a sve to usled kampanje koja je pokrenuta zbog optužbi za silovanje protiv holivudskog mogula Harvija Vajnstina u oktobru prošle godine.

Francuskinje su svoja iskustva podelile na društvenim mrežama uz haštag "ocinkari svoju svinju" (Balance ton porc).

Cilj ovog istraživanja, sprovedenog na uzorku od 2.000 žena bio je, kako je navedeno, da proceni stepen seksualnog uznemiravanja i nasilja u Francuskoj.

Pored 12 odstožena koje tvrde da su bile silovane, 58 odsto aketiranih izjavilo je da je bilo izloženo uznemirujućim predlozima, a njih 43 odsto "seksualnom dodirivanju bez pristanka", navodi se u studiji i dodaje da je većina žena koja je prijavila takva ponašnja, iskusila to više puta.

Ovaj izveštaj naglašava "teške i dugoročne posledice koje proživljavaju žrtve".

Međutim, kako BBC navodi, pokret "Ocinkari svoju svinju" pokrenuo je nacionalnu debatu po pitanju šta podrazumeva zlostavljanje.

Prošlog meseca francuska glumica Katrin Denev bila je jedna od 100 žena koje su u otvorenom pismu poručile da je taj pokret otišao predaleko.

U tom pismu upozorava se na novu vrstu "puritanizma" i insistira na tome da muškarci treba da budu "slobodni da dosađuju ženama".

"Silovanje je zločin, ali pokušati da zavedete nekoga, čak i ako ste uporni i nespretni, nije, niti je šovinistički napad kada su muškarci džentlmeni", poručila je Katrin Denev.

Ona je kasnije odala priznanje žrtvama zlostavljanja i pojasnila da iznošenje njenog stava nije značilo odbranu zlostavljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: