MSP Rusije o centru u Nišu: "Spremni za dalji razvoj"

Rusko MSP saopštilo je da je tokom poste šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu izražena zajednička spremnost za dalji razvoj rusko-srpskog centra u Nišu.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

15:36

MSP Rusije o centru u Nišu:
Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

"Strane su izrazile spremnost da zajednički doprinesu daljem razvoju rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ima veliki doprinos u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, obuci odgovarajućih stručnjaka i u drugim zemljama balkanskog regiona", navodi se u saopštenju i dodaje je naglašena zainteresovanost Beograda za dalje uklanjanje eksploziva na srpskoj tertoriji.

U saopštenju se navodi da Rusija i Srbija sa zajedničkih pozicija prilaze rešavanju kosovskog problema koje može biti rešeno isključivo na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Naglašena je neophodnost da Priština bez odlaganja realizuje svoje obaveze u odnovanju Zajednice srpskih opština, u skladu sa sporazumima postignuth uz saradnju sa EU, koja treba savesno da ispunjava svoju ulogu posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je tokom posete potvrđena zajednička usmerenost na stalno jačanje saradnje u širokom spektru.

"Visoka intenzivnost kontakata na najvišem i na visokom nivou, sistematska uzajamna saradnja resora spoljne politike i drugih obezbeđuje visoki stepen uzajamnog razumevanja i efikasnu koordinacju rada, ubrzanu realizaciju velikih zajedničkh projekata, pre svega u oblasti energetike i infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je tokom posete konstatovano povećanje trgovinske razmene u 2017.godini, rast ruskih investicija u Srbju, postojanje dobrih perspektiva u sferi visokih tehnologija i industrijske saradnje, kao i visoki rezultati Mešovite rusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku sarađu.

Na sajtu ruskog ministarstva se navodi i izjava Lavrova s beogradskog aereodroma na kraju posete da mu se u Beogradu "sve svidelo".

"Ivica i celo srpsko rukovodstvo su učinili nemoguće, je ne mogu da se setim tako emocionalag, zvaničnog u svakog smislu, dobrog i bratskog. Smatram da su proslavili 180 godina naših diplomatskih odnosa na najbolji način", kazao je Lavrov novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: