Stradanja u Guti se nastavljaju, čeka se sednica SB UN

Najmanje devet civila poginulo je danas u Istočnoj Guti kada su vladine snage bombardovale to pobunjeničko područje istočno od Damaska.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

14:10

Stradanja u Guti se nastavljaju, čeka se sednica SB UN
Foto: Getty Images

Sirijska opservatorija za ljudska prava je navela da je u bombardovanju te enklave od nedelje poginulo više od 400 civila, među kojima skoro 100 dece.

"Devet civila ubijeno je u petak u artiljerijskoj vatri i vazdušnim napadima sirijskog režima i ruskog saveznika na Istočnu Gutu", saopštila je Opservatorije za ljudska prava.

Direktor te nevladine organizacije, Rami Abdel Rahman, rekao je da je pet osoba, među kojima dvoje dece, poginulo u napadima na Dumu, grad u Istočnoj Guti.

Savet bezbednosti UN održaće danas sednicu povodom situacije u toj sirijskoj oblasti.

S druge strane, turske vlasti pozvale su danas Rusiju i Iran, koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara el Asada, da zaustave sirijske snage čiji avioni nekoliko dana bombarduju istočnu Gutu. Potrebno je da Rusija i Iran zaustave (sirijski) režim", izjavio je šef tuske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Turska, koja podržava pobunjenike, i Rusija i Iran, koji podržavaju sirijske snage, poslednjih meseci ulažu napore u pregovore za postizanje mira u Siriji. Runde pregovora koje te tri zemlje sponzorišu održavaju se u Astani.

Za sada se ne zna da li će Rusija, čiji je ambasador juče izjavio da ne postoji saglasnost o tekstu rezolucije, danas glasati, biti uzdržana ili uložiti veto na koji ima pravo kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: