Abas se obratio putem TV-a: Dobro sam, zdrav sam

Palestinski predsednik Mahmud Abas obratio se javnosti preko televizije kako bi pokazao da je dobrog zdravlja nakon medicinskih testova kojima je bio podvrgnut.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

13:50

Abas se obratio putem TV-a: Dobro sam, zdrav sam
Foto: Getty Images

On je sinoć porekao izveštaje da je hitno prenet u bolnicu tokom posete SAD, gde je u utorak govorio na sednici Saveta bezbednosti u UN o Bliskom istoku i zahtevao "međunarodni mehanizam" za postizanje mira na Bliskom istoku.

Abas, koji je još uvek u SAD, rekao je preko palestinske televizije da je imao "dobru mogućnost da se podvrgne medicinskim testovima" i, "hvala bogu", svi rezultati su dobri.

Zdravlje 82-godišnjeg Abasa, koji puno puši, često je tema glasina. On nije odlučio ko će ga naslediti.

U SAD je otputovao sada prvi put otkako je američki predsednik Donald Tramp 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je dovelo do velike napetosti u odnosima s Palestincima.

Oni smatraju da će istočni deo Jerusalima koji je Izrael anektirao nakon što ga je osvojio u ratu 1967. godine biti glavni grad nezavisne Palestine.

Palestinska strana je upozorila da je Trampova odluka diskvalifikovala SAD kao nepristrasnog posrednika u budućim mirovnim pregovorima.

Tramp je odavno najavio da će predstaviti mirovni plan da se reši decenijski izraelsko-palestinski sukob i sada se taj plan navodno privodi kraju.

Mirovni pregovori dve strane, vodjeni pod posredstvom SAD, doživeli su krah još aprila 2014. godine.

Abas je predsednik Palestinske uprave od pobede na izborima 2005. godine. Iako mu je predsednički mandat istekao 2009. godine on je još uvek na funkciji.

Izbora u medjuvremenu na palestinskim teritorijama nije bilo jer se tvrdi da glasanje nije bilo moguće dok se islamistički Hamas bori za vlast u pojasu Gaze s rivalskim Abasovim sekularnim, umerenijm Fatahom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: