Haiti privremeno zabranio rad Oksfama

Haiti je privremeno zabranio britanskoj humanitarnoj organizaciji Oksfam da radi u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2018.

00:23

Haiti privremeno zabranio rad Oksfama

Do toga je došlo usked optužbi da su neki njeni članovi seksualno zloupotrebljavali žene u toj zemlji, izjavio je danas ministar za planiranje i spoljnu saradnju te zemlje Aviol Floran.

Kako prenosi Rojters, Floran je rekao da je ta odluka doneta na osnovu "ozbiljnih prekršaja" koje je britanski Oksfam napravio u periodu između 2010. i 2011. godine, kao i da će konačna odluka o radu te organizacije u Haitiju biti doneta u naredna dva meseca.

Kako je britanska agencija ranije izvestila, predsednik Haitija Žovenez Moiz pozvao je prošle nedelje na istragu humanitarne organizacije "Doktori bez granica" i drugih takvih organizacija koje su došle u tu ostrvsku državu nakon zemljotresa koji je pogodio 2010.

Moiz je rekao da su seksualne zloupotrebe koje su vršili pripadnici Oksfam-a, samo vrh ledenog brega.

"Slučaj Oksfam je samo vidljivi deo ledenog brega. Nije samo Oksfam, postoje i druge nevladine organizacije u istoj situaciji, ali one kriju informacije na unutrašnjem nivou", rekao je on.

Jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svetu za pomoć usled katastrofa, Oksfam, javno se izvinila prošle nedelje zbog skandala koji je potresao humanitarni sektor.

Kako je Rojters preneo, ta organizacija nije ni potvrdila ni negirala prethodno pisanje londonskog "Tajmsa" da su neki njeni članovi plaćali žene na Haitiju za pružanje seksualnih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: