Mediji: U skupštini Kosova pritisci, tenzije i konfuzija

Pedsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ni danas nije uspeo da obezbedi poslaničku većinu za izglasavanje Zakon o demarkaciji sa Crnogom Gorom.

Izvor: Beta

Petak, 23.02.2018.

11:40

Mediji: U skupštini Kosova pritisci, tenzije i konfuzija
Foto: Getty Images

Tako je sednica ponovo odložena, ovaj put za sredu. Sednica je prvobitno trebalo da se održi juče, ali takođe zbog nedostatka dovoljnog broja poslanika koji bi podržali zakon, odložena je za danas. Sednica, današnja, je najpre kasnila, da bi potom stiglo obaveštenje da je odložena za sredu.

Sednica je odložena zbog nedostatka konsenzusa, što se smatra velikim neuspeom, piše portal Albeu.com. Pritisci, tenzije i konfuzija obeležili su, inače, za danas zakazano zasedanje.

Sasvim je neizvesno, naime, da li će pojedine partije pristupiti izradi novog Nacrta zakona ili će, ipak, postići konsenzus oko postojećeg. Poznavaoci kosovskih prilika smatraju da bi aktuelna situcija, zbog pritiska međunarodne zajednice i tanke većine vladajuće koalicije u parlamentu, moglo da obori Haradinajevu vladu.

Da je Haradinaj, koji se u prethodnom mandatatu, kada je njegova ABK bila u opoziciji, žestoko protivio ratifikaciji demarkacije, što je dovelo do novih izbora, vidno nervozan pokazalo je njegovo današnje izlaganje i sukob sa poslanicima opozicionog DSK.

"Više od dve godine traje spor oko granice sa Crnom Gorom, susedom sa kojim smo imali i tragičnu, ali i korektnu prošlost. Vlada Kosova je formirala komisiju koja je uradila izveštaj o tome. Meni nije jasno šta boli DSK. Sram vas bilo, vi ste protiv svoje zemlje. Hoćete da relativizujete, boli vas izveštaj državne komisije vaše zemlje. Vi prihvatate sporazum dva predsednika, ali ne i komisije. Zašto držite gradjane blokirane, hajde da završimo sa ovim", rekao je povišenim tonom Haradinaj, preneli su prištinski mediji.

Nakon toga je proglašena petominutna pauza, a potom je sednica ponovo odložena za sredu. I dok je tokom pauze poslanik DSK, Naser Rugova prišao Haradinaju da ga smiri nakon žestoke debate sa poslanicima te stranke, zamenik predsednika DSK Avdulah Hoti je kritikovao ton i način na koji se premijer obratio poslanicima.

"Žao mi je što jedan premijer tako govori. Zna se dobro ko je izdajnik, a ko patriota. Mi nemamo problema da glasamo o ovom predlogu zakona, a poslanici neka glasaju po svojoj savesti. Podržavamo inicijativu da se još jednom raspravlja o Predlogu zakona o demarkaciji", naveo je Hoti.

Hotijev kolega iz DSK Kujtim Šalja smatra da rasprava o Predlogu zakona još nije počela, te da nacrt Predloga za osnovu ima dva suprotstavljena dokumenta i da se kao takav ne može izglasati. "Problem postoji u odnosu na političke stavove i ima političko rešenje koje je, nadam se, blizu", rekao je Šalja.

Na početku sednice predsednik parlamenta Kadri Veselji je upozorio da ukoliko Zakon o demarkaciji sa Crnom Gorom ne bude danas stavljen na dnevni red, o njemu neće biti moguće raspravljati u narednih 10 dana. "Sada smo na početku vanredne sednice da bismo nastavili moramo imati dve trećine poslanika prisutnih u sali", rekao je Veselji, prenela je Gazetaexpres.

Ukoliko ne obezbedimo dovoljan broj poslanika i ne glasamo danas za Zakon o demarkaciji u narednih 10 dana parlament neće imati pravo da to pitanje ponovo stavlja na dnevni red, precizirao je Veselji.

Na to je replicirao šef opozicione poslaničke grupe Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, rekavši da građane treba obavestiti da, ako demarkacija bude izglasana, Kosovo gubi teritoriju. "Ako demarkacija bude izglasana naša zemlja gubi teritoriju i o tome treba da obavestimo gradjane", rekao je Konjufca.

On smatra da odgovonost za demarkaciju treba da preuzmu oni koji su 2015. potpisali sporazum u Beču, a ne opozicija. "Vizna liberalizacija je od najveće važnosti, sve dok neko ko je potpisao demarkaciju nije pronašao grešku u izveštaju vladine komisije. Oni bi trebalo i da preuzmu odgovornost, a ne opozicija", rekao je Konjufca, prenela je Gazetaexpres.

Inače, kosovski mediji su preneli ranije danas da predstavnici albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova od jutros rade na novom predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom kojim bi se obezbedio konsenzus i dovoljan broj glasova da se zakon usvoji dvotrećinskom većinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: