Policija našla oproštajno pismo napadača na Ambasadu SAD

Nakon pretresa stana Dragana Jaukovića, koji je bacio bombu u dvorište Ambasade SAD u Podgorici, a potom stradao, nađena oproštajna pisma.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 23.02.2018.

08:53

Policija našla oproštajno pismo napadača na Ambasadu SAD
Foto: Tanjug/AP/Risto Božoviæ

U beleškama i pismima Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje lične i političke stavove, piše "Pobjeda". U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je reč o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje uobičavaju da ostave ljudi spremni da sebi oduzmu život, prenosi RTCG.

Podsetimo, prema prvobitnim informacijama policije u Podgorici, Jauković je najpre bacio bombu, kašikaru, ka Ambasadi SAD u Podgorici, a zatim se drugom bombom razneo. Nakon istrage i uviđaja, međutim, glavna pretpostavka policije je da se Jauković nije razneo već da je ta druga bomba slučajno aktivirana ranije.

Njegov identitet je brzo utvrđen, a na osnovu objave i slika na Fejsbuku saznalo se da je rođen u Kraljevu i da je 1999. odlikovan kao pripadnik Vojske Jugoslavije. Potpis na ukazu za to odlikovanje pripada Slobodanu Miloševiću.

Takođe, jutros su podgorički mediji preneli da policija pretresa njegov stan, ali i objekte njegovih prijatelja i srodnika, odnosno svih koji su s njim bili u vezi, kako bi se razjasnili motivi ovog slučaja.

Pisma i beleške koji su jutros pronađeni poslati su na veštačenje forenzičarima, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže kao autentično, biće to jasan trag istražiteljima.

Intenzivnom istragom rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka. Kako "Pobjeda" saznaje, Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Muilutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje.

Prema saznanjima "Pobjede", nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen.

Zvanične podatke nije moguće u interesu istrage dobiti, ali stručnjaci koje su novinari "Pobjed" zvali smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da se nije mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: