Dačić pozvao Gambiju da preispita priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je u Beogradu šefa diplomatije Gambije Usaina Darboa da preispita odluku o prizanju nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta

Petak, 23.02.2018.

13:24

Dačić pozvao Gambiju da preispita priznanje Kosova
Foto: EPA / Ðorðe Saviæ

Dačić je na konferenciji za štampu posle sastanka sa svojim gambijskim kolegom "predložio i zamolio" da Gambija ponovo razmotri odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, koju je njena bivša vlada donela 2009. godine.

"Upoznao sam našeg gosta s tim šta se sve dešavalo u proteklim godinama i decenijama, da je to jedan jednostrani akt koji je i dalje predmet različitih mišljenja i osporavanja", rekao je on.

Ministar Gambije je rekao da će njegova zemlja razmotriti pitanje Kosova, i da bi uskoro mogla da obavesti javnost o odluci, ali da mora da poštuje procedure. Darbo je naveo da Gambija veruje u ujedinjene države i da je protiv otcepljenja.

Dačić je podsetio da su neke zemlje priznale nezavisnost Kosova, ali da mnoge nisu, poput Rusije i Kine.

"Sve veći broj zemalja preispituje te odluke, i ja sam izrazio nadu i našu želju da Gambija još jednom preispita odluku koja je doneta pre devet godina", rekao je srpski ministar.

Dačić je rekao da su dve zemlje imaju dobre odnose još iz vremena Tita i Pokreta nesvrstanih, i da postoji niz zajedničkih tema za saradnju, posebno u obrazovanju, turizmu, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Dačić je najavio potpisivanje sporazuma o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova i ukidanje viza za državljane Srbije i Gambije.

Naveo je da je ekonomska saradnja veoma mala, te je moguće njeno veliko povećanje, moguća je i saradnju u poljoprivredi i građevinarstvu, vojnoj industriji, a Srbija je spremna da kroz obrazovanje i dodelu stipendija pomogne studentima iz Gambije.

Šef diplomatije Gambije odao da prostora za unapređenje saradnje posebno ima u poljoprivredi i turizmu.

Podsećamo, Dačić je pre nedavno izjavio da je Burundi povukao priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: