Nalepnice na NVO u centru BG: "Zatvoreno od 4. marta" FOTO

Nalepnice na kojima piše “Zatvoreno od 4. marta“ i “Strani agenti“ osvanule su na vratima Kuće ljudskih prava i Žena u crnom u Beogradu .

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

09:22

Nalepnice na NVO u centru BG:
Ilustracija: Thinkstock

Nalepnice su potpisane sa “Zavetnici“.

“Zavetnici nastavljaju da grade kampanju na pretnjama i zastrašivanju. Da li će policija reagovati ovog puta“, naveli su iz NVO "Građanske inicijative" uz objavljene fotografije.

Direktorka "Građanske inicijative" Maja Stojanović kaže za B92.net da još gledaju snimke sigurnosnih kamera da provere ko je i kada izlepio nalepnice.

“Pozvali smo policiju da ovog puta reaguje... Prošlog puta nisu reagovali, a tvrdili su da su došli na naš poziv. Ne samo da treba oni da reaguju, već i tužilaštvo jer je ovo stavljanje meta na čelo“, ističe Stojanovićeva.

I organizacija Žene u crnom saopštila je da su pripadnici "ekstremno desničarske organizacije" Zavetnici oblepili ulazna vrata prostorija te organizacije sa pretećim porukama i pozvali nadležne institucije da pronađu i procesuiraju počinioce. Kako su naveli, u noći između 22. i 23. februara na ulaznim vratima njihovih prostorija pronađene su preteće poruke "Strani agenti – zatvoreno od 4. marta – Zavetnici - 10" i "Zatvoreno od 4. marta – Zavetnici - 10".

"Ovaj događaj predstavlja još jedan u nizu napada na Žene u crnom, a dešava se u atmosferi kako ugroženosti ljudskih prava, tako i bezbednosti svih organizacija civilnog društva i pojedinaca koje se kritički odnose prema vladajućem režimu Aleksandra Vučića", navedeno je u saopštenju.

Organizacija je dodala da je taj napad nastavak nasilja koji se dešavao i u prethodnom periodu za koji je odgovoran "autoritarni režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem".

"Poruke ostavljene na vratima Žena u crnom pokazuju da se retorika i postupci državno organizovanih grupa koje blate, prete i zastrašuju sve one koji misle drugačije od vladajuće partije nisu promenili, baš kao što se nisu promenili ni oni koji su sada na vlasti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će se povodom tog događaja obratiti relevantim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava jer se u prošlosti pokazalo da je to jedina sigurna zaštita, koja omogućava opstanak Žena u crnom u "ekstremno neprijateljskoj društvenoj i državnoj klimi u kojoj rade".

Izbori u Beogradu biće održani 4. marta. Podsećamo, pokret Zavetnici održao je početkom februara protest ispred Kuće ljudskih prava u centru Beograda, kada su iz Građanske inicijative naveli da je reč o “protestu protiv NVO“.

“Iako je pozvana, policija se nije pojavila na licu mesta. Targetiranje neistomišljenika se nastavlja u atmosferi nekažnjivosti koju je stvorila Vlada“, naveli su tada iz Inicijative.

Tada su izlepljeni plakati na kojima je slika predsednice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić ispod koje piše “Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda“.

"Iselićemo Natašu Kandić, Sonju Biserko i antisrpske NVO iz gradskog poslovnog prostora", istakli su potom Zavetnici na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: