Tači: Kad bi Rusija priznala Kosovo, Beograd bi odustao

Hašim Tači izjavio da bi Rusija mogla da odigra važnu ulogu za mirovni proces ukoliko bi priznala nezavisnost Kosova, jer bi tada Beograd odustao od mitologije.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

11:11

Tači: Kad bi Rusija priznala Kosovo, Beograd bi odustao
Getty images

Kosovski predsednik je, kako piše prištinska Koha, a prenosi Unmik u današnjem pres-klipingu, to rekao u intervjuu za nemački dnevnik Tagescajtung optužujući Rusiju da koristi svoju moć u Savetu bezbednosti UN kako bi sprečila Kosovo da se pridruži UN.

Osvrnuo se i na pet zemalja članica EU, koje odbijaju da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ocenivši da to predstavlja "ogroman hendikep".
Tači tvrdi da je "Kosovo uspešna priča".

"Mi neprekidno unapređujemo našu međunarodnu poziciju. Ekonomija je u usponu i dostigli smo četiri odsto ekonomskog rasta proteklih godina", tvrdi Tači.

Upitan da prokomentariše evropsku perspektivu Kosova, Tači je rekao da Kosovo ima "jasnu viziju" evroatlantskih integracija.

"Strpljivi smo i veoma naporno ćemo raditi da poboljšamo situaciju na Kosovu. Antizapadne pozicije i ideologije nemaju šanse da uspeju ili imaju uticaj na Kosovu. Pre svega, želimo da EU razmisli o svojoj oklevajućoj politici", rekao je Tači.

U međuvremenu, oglasio se direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je rekao da bi i SAD doprinele miru i stabilnosti na Balkanu ukoliko bi predstale da potenciraju nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: