"Beli, care, ovo se ne radi"

Izdavanje lične karte na ime Ljubiša Preletačević Beli, a zatim i proglašenje istoimene liste za beogradske izbore izazvalo je komentare opozicije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.02.2018.

17:20

screenshot/youtube

Listu Preletačevića osporavali su sa liste koju vodi Dragan Đilas, a kandidat liste "Ne davimo Beograd" je uputio žalbu da se ona "obori, ali je posle svih postupaka, kao i odluka koje su usledile, 21. februara Gradska izborna komisija proglasila izbornu listu "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad".

Nakon te jučerašnje odluke na društvenim mrežama su se oglašavali predstavnici opozicionih stranaka koji su iskazali negodovanje i razočaranje zato što će Beli Preletačević učestvovati na izborima zakazanim za 4. mart.

Reagovao je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, čija je stranka na listi Dragana Đilasa, koji je i sam promenio lično ime zarad učešća na prethodnim parlamentarnim izborima.

"Nije naša lista obarala Belom kandidaturu već NDBG. Nisam menjao ime potpuno, već delimično izvedenim oblikom po kome me svi zovu ceo život. Trajalo je nekoliko dana. Da ne bi propali potpisi i da bi učestvovali. Nisam izmišljao nepostojeće ime i nije niko umesto mene", napisao je na svom nalogu na Tviteru.

I Vladimir Todorić, saradnik Dragana Đilasa, oglasio se i ocenio dešavanja kao "tešku sprdnju od države sa listom Preletačevića" uz komentar "Nema trunke od zakonitih izbora".

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, koji je takođe koalicioni partner Dragana Đilasa, imao je svoj komentar.

"Ili da mi, umesto da se mučimo po izborima, promenimo imena u AV, dr NS, dr SM... i rano ujutro uđemo u zgradu predsedništva, MUP, Beli dvor...Ili na kutiji aspirina napišemo 'lek za rak' i tražimo Nobelovu nagradu...Nebo je granica", naveo je on.

I iz drugih opozicionih stranaka su komentarisali proglašenje liste Belog, te je predsednik Nove stranke Zoran Živković napisao:

"To smo govorili i prošle godine, ali tada je deo 'građanske javnosti' njega veličala kako novo lice demokratije, bunta, poštenja...Dobro je da su maske pale i da je valjda sada svima jasno".

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, takođe učesnik na predstojećim izborima, je izneo mišljenje da nikoga ne treba sprečavati da se kandiduje, jer to i jeste jedno od načela demokratije, ali da je ovo stvarno bruka i sramota.

"Da se izda lična karta za jedan dan na ime imaginarnog lika, previše je. Čak je i brkove dobio. Beli @avebeli care, ovo se ne radi", komentarisao je Šapić.

Nosilac liste "Da oslobodimo Beograd" na predstojećim izborima za gradsku vlast, Vesna Rakić Vodinelić pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da odgovori da li je autentična ili je falsfikovana lična karta izdata na ime Ljubiše Preletačevića Belog.

Navodeći da izborni proces u Beogradu "liči na cirkus", Vesna Rakić Vodinelić je ocenila da ministar "mora da odgovori na više pitanja pre no što razmisli o tome hoće li podneti ostavku zbog strašne uloge države u zloupotrebi izbornog procesa".

"Nakon situacije s ličnom kartom koja je izdata na ime lica koje se zove Ljubiša Preletačević Beli, šala mora da prestane. Ako je lična karta autentična, da li je rezultat prethodne procedure promene imena i prezimena? Koliko je ličnih karata u toku izbornog postupka bilo izdato u proceduri koja je trajala nešto kraće od 12 časova", upitala je prva na listi "Da oslobodimo Beograd".

Vesna Rakić Vodinelić je najavila da će predstavnici te liste uložiti prigovor na odluku Gradske izborne komisije (GIK) o proglašenju izborne liste pod nazivom "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD" i dodala da će u slučaju da GIK ne usvoji prigovor, uputiti žalbu Upravnom sudu.

"Obratićemo se i MUP-u na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja sa pitanjima na koja zbog hitnosti postupka moraju da odgovore u roku od 48 časova, a ako to ne učine, obratićemo se Povereniku za informacije od javnog značaja", kazala je Vesna Rakić Vodinelić.

Njenu izjavu je prenela Demokratska stranka, koja uz Socijaldemokratsku stranku, Novu stranku i Zelenu ekološku partiju - Zelene, čini listu "Da oslobodimo Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: