"Nećemo ostati po strani ako se SAD uključe u dijalog"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.02.2018.

20:09

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Kako je rekao, Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

“Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze“, poručio je on.

Takođe je poručio da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji.

"Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast - predsednika Vučića i njegov tim", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On naglašava da su odnosi Srbije i Rusije zasnovani na međunarodnom pravu i balansu interesa.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je da zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i sa Savezom za kolektivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Rekao je da se u Srbiji oseća kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih razgovora.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

On je naveo da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

"Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani“", kazao je Lavrov. Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s Organizacijom za evroazijsku saradnju, rekao je Lavrov.

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uverenje da "taj zahtev neće dugo živeti".

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmena stalno raste i premašuje dve milijarde dolara.

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre uspostavljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze.

Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika Hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose.

Prema njegovim rečima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.

"Bez skrivenih namera u Nišu"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a nije jasno šta rade naše američke kolege u bazi Bondstil, rekao je večeras u Beogradu ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namere. Kada su iznete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uveriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom", kazao je on.

“U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondsil. Dolaze brojna svedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posetu", rekao je Lavrov podsećajući da je baza Bondstil uspostavljena na osnovu rezolucije UN.

On je, na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je Humanitarni centar tokom višegodišnjeg postojanja preduzeo važne operacije, deminirao ogromne teritorije, pomagao u požarima, poplavama u zemljama regiona, kao što su BiH, Makedonija, Grčka.

Ruski i srpski službenici koji rade u Centru obavljaju svoje poslove i ispunjavaju obaveze u skladu sa mandatom i pružaju pomoć po potrebi, kao što je bilo u elementarnim nepogodama, istakao je ruski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: