Izetbegović uoči Mostara optužuje Srbiju i Hrvatsku

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će se odnosi između BiH i Hrvatske pogoršavati, ako Hrvatska nastavi da ignoriše interese BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.02.2018.

18:50

Izetbegović uoči Mostara optužuje Srbiju i Hrvatsku
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

"Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih i krajnje je vreme da se iskreno pristupi rešavanju decenijama starih otvorenih pitanja. Na to nas obavezuje i nedavno usvojena nova strategija EU. I nas i Hrvatsku", rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.ba.

Između BiH i Hrvatske postoje nerešena pitanja poput pristupa otvorenom moru, odlaganja nuklearnog otpada ili eksploatisanja hidro-potencijala.

Komentarišući optužbe nekih hrvatskih medija da poziva na nove sukobe i da ima veze s paravojnim formacijama, bošnjački član Predsedništva BiH je kazao da to "rade i hrvatska i srpska strana".

"Hrvatskoj je cilj novi Izborni zakon u BiH, srpskoj nešto opasnije od toga - izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o nemogućem životu sa Bošnjacima i potrebi izlaska iz propale zajednice koja se radikalizuje... Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputiraće nama", rekao je Izetbegović.

Upitan šta je pozadina tvrdnje hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića o stvaranju Islamske države u BiH, bošnjački član Predsedništva BiH je ocenio da je "cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka pokušaj izjednačavanja strana, relativizovanja presude (Jadranku) Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat".

Izetbegović je rekao da građani BiH treba da budu zabrinuti zbog naoružavanja policije Republike Srpske.

"Nisu nabavili 2.500 kompleta školskog pribora. Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamerne ljude u BiH", ocenio je on.

Upitan da li politika predsednika RS Milorada Dodika može dovesti do novih sukoba u BiH, Izetbegović je rekao da se "ne sme nasesti na provokacije i pristati na uvlačenje u destabilizaciju i konflikte".

On je rekao da odgovor na Dodikovu politiku treba da bude ubrzanje integracijskih procesa koji vode u članstvo BiH u EU i NATO, snažna saradnja i držanje fokusa tih organizacija na Balkanu i BiH.

"Dodik će postupno smoriti i sebe i vlastite pristalice. Teret koji nosi ekonomija RS se povećava, to je zaduženost koja je po glavi stanovnika trostruko veća nego u Federaciji BiH i to je broj penzionera koji raste", rekao je Izetbegović.

On je dodao da se u isto vreme smanjuje broj mladih ljudi koji rade u realnom sektoru, vraćaju dugove i izdržavaju sve ostale kategorije društva i stanovništva.

"Intenziviranje krize intenzivira i proces odlaska mladih ljudi. Zamoriće se Dodikova politika konflikta, izgubit će potisak i stati. I biće to u dogledno vreme", rekao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: