Vučić sa Lavrovom: "Prošli smo sito i rešeto"

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije "nismo nijednom išli jedni protiv drugih".

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

19:22

Vučić sa Lavrovom:
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Kako je rekao, to je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, rekao da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli “sito i rešeto“, izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.

“Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo“, rekao je Vučić.

Rekao je da je napisao još jedno pismo ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamlio Lavrova da ga preda.

“Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka ‘Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili’“, istakao je Vučić.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati, te dodao:

"A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

"Verujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidelo se to nekom ili ne", rekao je Vučić.

On je ponovio da je više puta rekao, i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da se nada da će EU imati razumevanja za taj stav.

"Postoji moralna obaveza da se poštuje ono što su naši narodi gradili tokom ovih 180 godina (od uspostavljanja odnosa), ali i pre toga. Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", kazao je Vučić.

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: