Bastać: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd

Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać" upozorila na veliku potencijalnu opasnost koju ima radioaktivni otpad Instituta za nuklearne nauke u Vinči.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

12:00

Bastać: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd

"U Vinči se nalazi jedno od najvećih skladišta nuklearnog otpada u Evropi. Već na prvi pogled jasno je da nisu ispunjeni neki od osnovnih bezbednosnih parametara kada je u pitanju skladištenje radioaktivnog otpada", rekao je odbornički kandidat te grupe gradjana Marko Mandić.

"U neposrednoj blizini Instituta nalaze se stambeni objekti, a nedaleko od njih i čitava naselja. Ovo se može videti samo u zemljama trećeg sveta, ali i tamo ne na desetak kilometara od glavnog grada", dodao je on.

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi "Šta radite bre" bili su danas u Vinči i ispred kapije Instituta ukazali na nebrigu i neodgovornost političkih elita u vezi sa tim problemom.

"Ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim materijalom, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost. Da bi svi bili sigurni, neophodno je da stručnjaci definišu jasan plan odlaganja i kontrole nuklearnog otpada i da ga daju na javnu raspravu", rekao je Mandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: