"Đinđić mafijaš ne zaslužuje - podići spomenik Miloševiću"

Nosilac liste SRS na beogradskim izborima Vojislav Šešelj izjavio je da će se radikali boriti protiv odluke da se Zoranu Đinđiću podigne spomenik.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.02.2018.

11:03

Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Šešelj je rekao da Đinđić ni po čemu nije zaslužio spomenik.

"Jeste on ubijen u jeku svog mandata, ali ubili su ga isti oni koji su ga i doveli na vlast. On kao mafijaš ne zaslužuje nikakav spomenik", kazao je Šešelj, koji je Studentski trg obišao sa kandidatom radikala za gradonačelnika Miljanom Damjanovićem.

Kako kaže, spomenik treba podići "srpskim velikanima koji zaslužuju narodno priznanje“.

Šešelj je rekao da spomenik treba da se podigne Slobodanu Miloševiću, "koji je u Hagu poginuo braneći srpske nacionalne interese".

"Imamo mi Srbi kome da podižemo spomenike, imamo i mnogo književnika i drugih istaknutih intelektualaca. Ovde u Studentskom parku, na Studentskom trgu pred zgradom Univerziteta trebalo bi podići spomenike i Dobrici Ćosiću, i Antoniju Isakoviću, i Mladenu Markovu, i Danku Popoviću i mnogim drugima zbog njihovog književnog dela, a ne zbog njihove političke orijentacije. Oni to zaslužuju svojim književnim delom. Treba podići spomenik Milutinu Milankoviću, Mihailu Petroviću, Josifu Pančiću i mnogim drugim istaknutim Srbima koji to zaslužuju", naveo je Šešelj.
Podsećamo, rad "Strela" autora Mrđana Bajića izabran je na međunarodnom konkursu za izbor idejnog rešenja spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Spomenik, koji će se nalaziti u renoviranom Studentskom parku u Beogradu biće visok 6,20 metara, belo-srebrne boje, u obliku strele. Kako je objavljeno prošle godine, plan je da spomenik bude privremeno postavljen 12. marta 2018. na Studentskom trgu.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričarka umetnosti Marina Andrić.

Takođe ističe se i da će skulptura "Strela" biti i zvučna instalacija iz koje će se čuti kratke sekvence, rečenice pokojnog premijera, kao i zvuci grada, a ova instalacija u okviru skulpture rad je Biljane Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: