Amerika oštro Palestini: Nećemo trčati za vama

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izrazila je spremnost Vašingtona da razgovara s palestinskim rukovodstvom, ali je dodala da neće trčati za njim.

Izvor: Beta

Utorak, 20.02.2018.

23:22

Amerika oštro Palestini: Nećemo trčati za vama
Foto: Gettyimages

Ona je to rekla nakon obraćanja palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku u kome je pozvao na “osnivanje multilateralnog mehanizma” da se reši palestinsko pitanje preko međunarodne konferencije koja bi bila održana do sredine 2018.

Time je on odbacio posredovanje samo SAD u mirovnom procesu, koji je u zastoju skoro četiri godine, navodi agencija Frans pres.

“Osnovno je stvoriti multilateralni mehanizam kroz međunarodnu konferenciju” da bi imali mir na Bliskom istoku, ocenio je Abas, apelujući:“ Pomozite nam!”

Hejli je u svom obraćanju ocenila da Abas “ mora izabrati između dva puta”, jedan koji odbacuje ulogu SAD u mirovnim pregovorima ili napredovanje s Vašingtonom do kompromisa do koga bi se došlo za pregovaračkim stolom.

“Izbor, gospodine predsedniče, je vaš”, rekla je Hejli.

Abas je posle svog govora pozdravljenog aplauzom izašao iz sale i nije slušao odgovor izraelskog ambasadora u UN Danija Danona. Palestinski lider je najavio da će se vratiti u SB i tražiti puno priznanje Palestine koju je Generalna skupština UN 2012. priznala kao zemlju nečlanicu, posmatrača svetskog tela.

Izraelski ambasador je odbacio Abasov govor i kritikovao ga što je izašao iz sale. “Kada mi pružimo ruku Mahmud Abas pokaže pesnicu”, konstatovao je Danon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: