Mediji: Slovenački specijalci nisu prošli test NATO

Elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO, pišu slovenački mediji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.02.2018.

21:53

Mediji: Slovenački specijalci nisu prošli test NATO
Foto: Gettyimages

To je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi, dodaje se.

Kako prenosi STA pisanje portala 24ur.com, 800 vojnika 72. brigade obrukali su se tokom vežbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček prošle nedelje.

Predstavnici NATO koji su ocenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 meseci u Sloveniji i inostranstvu.

Televizija POP-TV navodi da je ono što su saveznici mogli da vide na Počeku više podsećalo na prvoaprilsku šalu, prenosi "Jutarnji list".

"Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i lekara", navodi ova televizija.

Mediji prenose da se sada postavlja pitanje da li slovenački vojnici mogu da učestvuje u međunarodnim operacijama posle aprila s obzirom da se pokazalo da oni neće biti borbeno spremni do tada.

STA navodi da se očekuje da će vojska narednih dana komentarisati ishod vežbe.

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provere bataljona iz Maribora koji je ucestvovao u proveri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO, te da o lošim rezultatima nije na vreme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: