Vlada Kosova povukla predlog demarkacije, dostavlja novi

Vlada Kosova odlučila da povuče Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom da bi parlamentu dostavila novi predlog.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.02.2018.

11:25

Vlada Kosova povukla predlog demarkacije, dostavlja novi
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Povod za takvu odluku je zajednička izjava, odnosno aneks sporazuma koji su prošle nedelje potpisali predsednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović, kojim se omogućava korekcija granične linije ako za to postoje argumenti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da će Vlada tokom dana na sednici u 16 časova novi predlog zakona dostaviti Skupštini na dalju proceduru.

"Već od sutra smo spremni za sednicu Skupštine. Prekosutra će svakako biti sednice, jer nemamo mogućnosti da više čekamo", kazao je Haradinaj i dodao da će pored novog predloga zakona poslanicima biti dostavljena zajednička izjava dvojice predsednika i izveštaj komisije za demarkaciju na čelu sa Špetimom Bulićijem.

Za povlačenje zakona nisu glasali ministri Srpske liste, dok je Haradinaj ocenio značajnim što su oni prisutni na sednici.

"Pbjeda" objavila delove deklaracije

Istovremeno, podgorička "Pobjeda" objavila je danas šta piše u zajedničkoj deklaraciji o demarkaciji sa Prištinom, čime se demantuju medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorno Kosovu pokolonila osam hiljada hektara svoje teritorije.

U zajedničkoom deklaracijom, koju su potpisali predsednik Crne Gore i predsednik privremenih kosovskih institucija, Filip Vujanović i Hašim Tači nije predviđena izmena Sporazuma o demarkaciji potpisanog krajem avgusta 2015, već su moguće minimalne korekcije prilikom obeležavanja linije, tek nakon što se dokument ratifikuje u kosovskom parlamentu.

To piše u dokumentu pod nazivom "Zajednička deklaracija predsednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je potpisan u Podgorici 16. februara, a koji je usvojila kosovska vlada", piše "Pobjeda".

U dokumentu, koji je u originalu na albanskom jeziku objavio prištinski list "Gazeta", navodi se da će nakon što usledi ratifikacija, odnosno sporazum postane pravosnažan, shodno odredbama, biti "formirano zajedničko radno telo koje će identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obeležavanja granice".

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorom Prištini poklonila osam hiljada hektara svoje teritorije, pise podgorički dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: