Mediji: NATO vežba sa osiromašenim uranijumom u BiH

Prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača, trebalo bi da se organizuje NATO vežba sa osiromašenim uranijumom.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

13:41

Mediji: NATO vežba sa osiromašenim uranijumom u BiH
Foto: Getty Images

To tvrdi sarajevski portal Dnevnik, koji ističe da je u službenim dokumentima, u koje je imao uvid, navedeno da bi Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH i kancelarija za odbrambenu saradnju američke ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vežbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

Kako se navodi, sve je to dogovoreno na sastanku sa general-majorom Džonom Gronskim, zamenikom zapovednika Zapovedništva američkih kopnenih snaga za Evropu.

Vežba snaga NATO-a trebalo bi da se realizuje kroz dve faze - prva je teorijska obuka pripadnika OS BiH od februara pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine i to gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača.

Učesnici vežbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, koji su locirani u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona, lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički stožer OS BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju pri ambasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom tih aktivnosti, a, kako list tvrdi, tom sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamenik ministarke odbrane BiH i Zoran Đerić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Dokumenti u posedu portala navodno pokazuju da su i srpski predstavnici u MO BiH i OS BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vežbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja, kako se tvrdi, odstranjen iz te službe.

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, tražio je pojedine informacije o izvodjenju ove NATO vežbe u Banja Luci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, da li sadrži osiromašeni uranijum, beli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi to lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražile OS SAD.

Jeleč je naveo i kako je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vežbe zbog mogućnosti da će lokalna zajednica sprečavati izvođenje vežbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: