Šta radi član "Tima 6" koji je jurio Bin Ladena u Srbiji?

Vojna policija u Srbiji za dva dana privela osmoro stranih državljana. Vučić: Uhapšen član "Tima 6" koji je jurio Bin Ladena, ali o tome ne smem da govorim.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.02.2018.

08:06

Šta radi član
Foto: Bruce Bennett/Getty Images

"Večernje novosti" pišu, pozivajući se na izvore u vrhu bezbednosnih struktura Srbije, da su privedeni državljani neovlašćeno ulazili i snimali vojne objekte u Beogradu, Vrdniku i Petrovaradinu.

Grupa od dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšena je u nedelju u Beogradu zbog snimanja objekata Generalštaba dronom, a istog dana u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem, dok su kod Novog Sada vojni policajci priveli par iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu "Petrovaradin".

Državljani SAD i Ukrajine izjavili su da su podigli dron zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja.

Obe privedene Ukrajinke su poreklom iz Luganska, na krajnjem istoku Ukrajine, gde godinama traju ratna dejstva. Oni su rekli da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu. "Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije", kaže sagovornik "Novosti".

Pomoću ovog uređaja oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalje zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi.

"U Vrdniku je priveden par naturalizovanih Italijana, članova međunarodne organizacije Lekari bez granica. Muškarac je rođen u Avganistanu, dok je njegova supruga rođena u Velikoj Britaniji. Oni su ušli u skladište Vojske Srbije u kome se čuvaju municija, ubojna sredstva i gorivo", rekao je sagovornik beogradskog lista.

Kako neimenovani izvor dodaje, ti stranci kod sebe nisu imali ništa od naoružanja, opreme niti tehnike za snimanje, pa je otvoreno pitanje šta su oni tražili u vojnom objektu, gde je pristup civilima najstrože zabranjen, o čemu postoje jasna upozorenja.

Slučajno ili ne, gotovo istovremeno se par španskih državljana našao u krugu kasarne "Petrovaradin", objekta koji vojska više ne koristi, ali je i dalje pod vojnim obezbeđenjem, navode "Novosti".

Odmah po njihovom ulasku u kasarnu, dodaje se, alarmirana je straža, koja je Špance zadržala i pozvala Vojnu policiju.

Vučić: Uhapšen tip iz "Tima 6" s brušenim pištoljem

O tome govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u emisiji Ćirilica na TV Hepi rekao da ima faktora spolja kojima ne odgovara stabilan region i s tim u vezi izneo podatak da je u Srbiji uhapšena osoba koja je pripadala "Timu 6" koji je jurio Osamu bin Ladena u Avganistanu.

"Ja danas nažalost ne smem o tome otvoreno da govorim, mislim da znam kome odgovara a kome ne odgovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio pozicije Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora spolja koji ne žele tu stabilnost", naglasio je on.

"Zamislite da vi nađete tipa iz 'Tima 6', koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore zašto je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu...", kazao je predsednik.

Kako kaže, međutim, narod je pametan i zna da niko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Dijega u Srbiju tek tako...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: