Kakvi su odnosi Srbije i Rusije - šta kaže istorija VIDEO

U Beograd sutra stiže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: O2

Utorak, 20.02.2018.

17:51

Kakvi su odnosi Srbije i Rusije -  šta kaže istorija VIDEO
Foto: Thinkstock

Uoči njegove posete Nenad Nešić istraživao je istoriju diplomatskih, ali i duhovnih odnosa Srbije i Rusije.

Crveno-plavo-bela diplomatska veza testirana je prvo zajedničkim ratom protiv Turske. Srbija je dobila nezavisnost, ali ne i sve željene teritorije - tada je Moskvi Bugarska bila bliža.

Sanstefanski dogovor jeste razočarao Srbe. Međutim, jedno su želje, a drugo objektivna političko-istorijska realnost. I Rusija je očekivala više, ali je uvek u svojim dejstvima bila okovana, sputana pozicijom velikih evropskih država. Takva realnost je naterala Rusiju da tada odstupi i čeka objektivniji istorijski okvir.

Kada Petar I Karađorđević okreće leđa Austrougarima, savezništvo ponovo jača, toliko da i danas neki misle da je Rusija ušla u Prvi svetski rat zbog Srbije. Nakon 1918., sovjetska Rusija ne vidi partnera u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pa će dve zemlje paradoksalno ponovo zbližiti rat, u kome Srbiju oslobađa Crvena armija. Istorijsko NE je kasnije zaboravljeno, a mnogi najkraće odnose SFRJ i SSSR u drugoj polovini 20. veka opisuju kao povoljno kompleksne. Moderna Rusija pružila je krajem devedesetih diplomatsku i humanitarnu pomoć, a sa Putinom je nastavljen kurs pune podrške.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: