Brnabićeva i Šarčević sa nastavnicima: "Hvala"

Nastavnici su zaslužili da im Vlada Srbije kaže "hvala" rekla je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.02.2018.

15:34

Brnabićeva i Šarčević sa nastavnicima:
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Kako je rekla nakon razgovora sa najuspešnijim nastavnicima osnovnih i srednjih škola ono što nastavnici rade od najvećeg je značaja za dugoročno održiv rast i razvoj Srbije i menjanje sistema vrednosti tako da osnovna vrednost postane znanje.

Ona je podsetila da je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, a da je od nastavnika želela da čuje koje probleme imaju u praksi i kako mogu da ih reše.

"Želimo da vidimo šta je to što možemo da uradimo već danas, sutra da bismo olakšali njihov rad, da bismo pokazali koliko cenimo njihov trud", poručila je.

Ministar prosvete Mladen Ssarčević je rekao da je prošle godine na konkursu odabrano 200 nastavnika koji su postali savetnici školskih uprava, a da je od tih 200 izabrano 22 koji su prisustvovali današnjem sastanku s premijerkom.

Dodao je da će ove godine biti izabrano još 100 nastavnika koji će se baviti problemom nasilja u školi.

"Priča o silnim ekspertima koji će doći i obučiti naše ljude je zabluda. Imamo dobre praktičare, koji u pedagoškoj praksi postižu vrhunske rezultate imaju međunarodne kontakte, postižu sa učenicima dobre rezultate na takmičenjima", pojasnio je ministar.

On je dodao da je priča o uravnilovci u sistemu obrazovanja prošlost, te da će ubuduće najbolji biti vrednovani više.

"Vrlo brzo ćemo primenom novog zakona izraditi kriterijume kvaliteta, da se najbolji i ustanove i pojedininci vrednuju više", rekao je ministar.

Kako je rekao da bi se videli pomaci u reformi potrebno je da prođe sedam do osam godina, a da su u Srbiji za godinu dana napravljeni ozbiljni pomaci.

Na drugačiji način, kako je rekao, vrednovaće se kvalitet ustanova i rad pojedinaca te oni koji rade više i imaju rezulatate biće i finansijski nagrađeni.

Ana Todorović, nastavnica u PTT školi u Beogradu, na današnjem je sastanku pojasnila da kao savetnik školske uprave pokušava da doprinese da školski sistem bude bolji.

Njene kolege prenele su premijerki i minstru s kakvim se problemima suočavaju na terenu, kako su opremljene škole i kakvi kadrovi za informatiku, ali i koji su problemi inkluzivne nastave, te koji su konkretni projekti u izgledu i koja takmičenja.

Milovan Pavlović, učitelj u OŠ "Sveti Sava" u Kosovskoj Mitrovici rekao je da su na sastanku upoznati sa planovima za podizanje kvaliteta obrazovanja na viši nivo.

"Naš zadatak je da tragamo za najboljim rešenjima kako bismo svojim učenicima obezbedili što kvalitetnije obrazovannje", poručio je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: