Šta će predstavnici Hrvata danas tražiti od Vučića?

Ključno pitanje hrvatske zajednice u Srbiji je političko predstavljanje, kaže predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

09:18

Šta će predstavnici Hrvata danas tražiti od Vučića?
Ilustracija: Getty Images

On će danas predvoditi predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Mi hoćemo da se dosledno sprovede sporazum o međusobnoj zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije kada je u pitanju srpska zajednica u Hrvatskoj ili hrvatska u Srbiji", rekao je Žigmanov za RTS.

On je ukazao na to da je obavezu da se pripadnicima i jedne i druge manjine osigura zastupljenost u predstavnickim telima na svim nivoima vlasti, od lokala preko pokrajinskih tela do Republike i u izvršnom segmentu na lokalnom novou.

Upitan koja su prioritetna pitanja za hrvatsku zajednicu u Srbiji, lider DSHV je rekao da su to štampanje udžbenika za srednju školu i predškolce, pitanje licenci za one koji mogu da predaju na hrvatskom jeziku.

Zatim obezbeđivanje prostora za rad hrvatskim kulturnim društvima, nastavak rada na dobijanju rodne kuće Bana Josipa Jelačića, ali i povraćaj imovine kao što je hrvatski dom u Sremskoj Mitrovici, i obnova domova kulture i komunalne infrastrukture.

"Pitanja koja smo kandidovali kao otvorena jedan deo je rešen zahvaljujući nastojanju tada premijera Aleksandra Vučića. Sada otvaramo nova pitanja i očekujemo da će na isti način biti rešena", naglasio je Žigmanov.

Sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji je predviđen za 10 sati. Odmah potom, u 12 sati, Vučić će primiti i predstavnike hrvatskih udruženja nestalih lica, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Sastanci se realizuju nedelju dana nakon što je predsednik Vučić bio u poseti Hrvatskoj na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: