Četvrti slučaj korupcije protiv Netanijahua

Izraelski premijer suočen s još jednom optužbom za korupciju - sada u vezi telekomunikacione kompanije Bezek. navode dobro obavešteni izvori iz istrage.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.02.2018.

10:52

Četvrti slučaj korupcije protiv Netanijahua
EPA-EFE Sergei Chirikov

Istražitelji navodno poseduju čvrste dokaze o zahtevima za povoljno izveštavanje o porodici Netanjahu na novinskom veb-sajtu Vala! koji je u vlasništvu Bezeka.

U nedelju su pritvoreni osumnjičeni u vezi s tim "slučajem 4000", kako je nazvan - savetnik za medije blizak premijeru, dva zvaničnika Bezeka i još jedan Netanjahuov saradnik. Embargo je stavljen na detalje istrage i saslušanja su se odvijala iza zatvorenih vrata.

Izraelski mediji preneli su, međutim, da policija istražuje moguću vezu između Bezeka, akcionara kompanije Šaula Eloviča i Netanjahua. TV Kanal dva izvestio je sinoć da je u zamenu za povoljno izveštavanje Elovič zaradio stotine miliona šekela.

Netanjahu, koji se već bori za političko preživljavanje jer je policija preporučila da se protiv njega podigne optužnica za korupciju u druga dva slučaja, novu istragu je označio pogrešnom.

"Ovo je još jedna pogrešna istraga pokrenuta zbog pritisaka medija. Medijski lov na veštice je u punom zamahu. Nakon što je nestalo vazduha u (slučajevima) 1000 i 2000 i ispostavilo se da nema vazduha uopšte u (slučaju) 3000, mediji su izvršili ogroman pritisak da stvore novi balon. Sav vazduh će izaći odatle takođe", rekao je Netanjahu aludirajući na ranije istrage.

Slučaj 1000 odnosi se sumnje da je Netanjahu primao skupe poklone od dva milijardera, a 2000 da se dogovarao sa vlasnikom i izdavačem tiražnog lista da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Izraelska policija predložila je da se protiv Netanjahua podigne optužnica za mito, prevaru i izneveravanje poverenja u vezi s tim slučajevima. Vrhovni izraelski tužilac Avhaj Mandelblit sada odlučuje da li da postupi po preporuci.

Slučaj 3000 odnosi se na sumnje na korupciju na osnovu sporazuma o kupovini nemačkih podmornica. S tim u vezi saslušavan je, između ostalih, Netanjahuov advokat i rođak, ali ne i sam Netanjahu.

On je istakao da je državni kontrolor jasno rekao o kompaniji Bezek da "premijer nije donosio kontroverzne odluke i da nema odluke koja je bila posebno u korist Bezeka". Policija je u nedelju saopštila da su zbog novootkrivenih dokaza podstaknute sumnje da su i drugi prestupi počinjeni i pokrenuta je nova istraga.

Novinar Dov Gil-Har koji je nekad radio za veb sajt Vala! rekao je da je bio svedok ofanzivnih šablona ulagivanja premijeru Netanjahuu i da je, kao i drugi dobri novinari, činio sve što može da upozori menadžment da je ono što rade na granici legalnog.

Netanjahu u vezi s slučajevima za koje je policija preporučila podizanje optužnice za mito porekao da je bilo šta loše učinio i da "neće biti ničega jer nema ničega".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: