Šabić: Vlast ne poštuje zakon

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da vlast u Srbiji ne poštuje zakone.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.02.2018.

21:34

Šabić: Vlast ne poštuje zakon
Ilustracija: Thinkstock

"Vlast vrši onaj ko je pobedio na izborima - to je potpuno legitimno, ali ga pobeda na izborima nije legitimizovala da ne poštuje zakone. Politička volja je relevantna samo u sferi donošenja zakona", rekao je Šabić na tribini "Pravo javnosti da ućuti" u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

"Besmisleno je kada se kaže da nema političke volje da se zakon sprovodi, jer to samo znači da postoji politička volja da se zakon krši", dodao je Šabić.

Prema njegovim rečima, mnoge stvari koje bi moralo da se koriste u interesu građana i države, koriste se u stranačke svrhe.

"Ako se razne baze podataka pojavljuju u predizbornim kampanjama, onda je potpuno logično za pretpostaviti da se koriste i u mnoge druge razne svrhe, koje su sve redom zloupotreba", kazao je Šabić.

Dodao je da pojedine institucije opstruišu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tribinu su organizovali Peščanik i NDNV, uz podršku Ambasade Holandije u Beogradu.

"Odlaskom Šabića istraživačkom novinarstvu biće teže"

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je rekao da je "poprilično siguran" da će odlaskom Šabića institucija Poverenika biti urušena slično kako je urušena institucija Zaštitnika građana.

"Istraživačko novinarstvo će doći u težu situaciju, ali istraživačko novinarstvo je postojalo i pre Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pa će postojati i dalje", kazao je Sejdinović.

On je dodao da su mnogi, među koijima i novinari, proglašeni "neprijateljima društva" i ocenio da "kao da se samo čeka signal da se krene u obračun s njima".

Sejdinović je podsetio da je pomoćnik ministarke pravde, Čedomir Backović glavni pregovarač sa EU o Poglavlju 23 - Pravosuđe i osnovna prava, iako ga je svojevremeno Advokatska komora Vojvodine proglasila nedostojnim za obavljanje advokature, jer je učestvovao u kafanskoj tuči.

"To je neverovatna simbolika da je takav čovek glavni pregovarač za najvažnije pregovaračko poglavlje. Takva poruka ne vodi ničemu dobrom", rekao je Sejdinović.

Medijska analitičarka Tanja Maksić ocenila je da će, na duži rok, pritisci na novinarstvo potpuno srušiti tu profesiju, te će građani ostati bez kontrolora vlasti.

Ona je kazala da pojedine institucije i državne firme ne žele da medijima dostave podatke, već radije plaćaju kazne, što je takođe vrsta pritiska na medije.

Tanja Maksić je ocenila da se u Srbiji "folira demokratija". "Kao - imamo izbore, kao - imamo institucije, kao - imamo podelu vlasti", rekao je i Sejdinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: