"Mržnja u Svetoj zemlji sto puta veća nego na Balkanu"

Zvanična prestonica Izraela Tel Aviv je moderan grad koji arhitekturom i duhom više podseća na gradove Zapada no na grad koji bismo zamislili na Bliskom istoku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.02.2018.

15:48

Foto: Gettyimages

Tel Aviv ima treću najrazvijeniju ekonomiju u Srednjem istoku posle Abu Dabija i Kuvajta, a nalazi se na 34. mestu liste najvažnijih svetskih finansijskih centara i na 31. mestu na listi gradova sa najvećim životnim troškovima.

Iako je glavni grad Izraela postao 1952. godine, zvanična politika nije uspela da pomiri suprostavljena mišljenja među ljudima koji većinom Jerusalim nazivaju prestonicom "Svete zemlje".

Ekipa Tanjuga je Tel Aviv posetila dva meseca nakon što je predsednik SAD Donald Tramp najavio da će ambasadu te države iz Tel Aviva premestiti u Jerusalim, a atmosfera u zvaničnom glavnom gradu Izraela ni na jedan način ne odiše napetošću ili tenzijom.

Naravno, mere bezbednosti su prisutne, dovoljno upadljivo da vam daju do znanja da se radi o zemlji koja vodi računa o svojoj sigurnosti, ali sa druge strane dovoljno diskretno da nemate osećaj da se nalazite u zemlji u kojoj ratni sukobi ne prestaju.

Tokom dana i noći nebo Tel Aviva nadleću helikopteri, a prilikom šetnje gradom mogu se sresti mladići i devojke sa automatskim puškama na ramenu koji se tako opremljeni nonšalantno kreću i po plaži.

Ipak, stanovnici Tel Aviva su nasmejani, predusretljivi i ljubazni, većina njih govori engleski, znaju gde je Srbija i Beograd, pa tako osećaj da ste stranac u dalekoj zemlji gotovo da ne postoji.

Opisijući atmosferu koja vlada među stanovnicima Tel Aviva nakon Trampove izjave, Dušan Mihalek, koji je iz Srbije u Izrael došao pre 26 godina, za Tanjug kaže da je pitanje prestonice kao i sva druga pitanja na Bliskom istoku mnogoznačno i sklono različitim tumačenjima.

Kako navodi, ne samo izraelsko već i palestinsko društvo rascepkano je, sa stotinama različitih struja među kojima se teško može doći do nekog zajedničkog činitelja.

"Jerusalim je praktično već 50 godina prestonica Izraela, tu su Kneset, vlada, ministarstva, predsednik, sve državne institucije...Svi predsednici i premijeri država dolaze u posetu u Knesetu. Trampova odluka je samo to potvrdila, a to nije ni lično njegova odluka, nego odluka prethodnih američkih administracija", kaže Mihalek.

Inače, u Rezoluciji 181 Ujedinjenih nacija donetoj 1947. godine predviđeno je stvaranje jevrejske i arapske države, dok bi Jerusalim sa Vitlejemom bio neutralan.

Mihalek objašnjava da Jerusalim nije samo jevrejski grad.

"On je i muslimanski, on je i hrišćanski. Možda će jednog dana ipak biti neutralan stari grad u zidinama, a prestonice će biti jedna u zapadnom, a druga u istočnom delu grada. Ali to će biti kroz hiljadu godina", smatra Mihalek.

Dodaje, međutim, da je mržnja u Svetoj zemlji "sto puta veća od mržnje na Balkanu", te da se gotovo ne nazire kraj svemu tome.

Novinarka iz Izraela Irit Rosenblum kaže za Tanjug da je stav Izraelaca da je Jerusalim "prava" prestonica i da je to stvar konsenzusa oko koje nema neslaganja, ali napominje i da je to veoma osetljivo pitanje.

"Izjava predsednika Trampa izazvala je veliki nemir među Palestincima neko vreme, ali navikli smo na takve stvari i život ide dalje svojim tokom, kao i obično", navodi Rosenblum.

Ipak, dodaje da je većina Izraelaca skeptična po pitanju premeštanja ambasade SAD.

"Nijedan predsednik to nije uradio, a i Tramp je za sada odložio taj potez. Narod nije naročito optimističan da će se to desiti", kaže ona.

Plan UN iz 1947. godine, prihvatili su cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile, a nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, dok je istočni Jerusalim bio pod kontrolom Jordana.

Kada je u pitanju stav SAD, kongres je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi", kojim poziva svoju vladu da premesti ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael", zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu njegovu primenu za po pola godine.

I prethodnici Trampa su, uključujući i Obamu, to i činili odlažući svakih šest meseci odluku o preseljenju ambasade.

To je učinio i Tramp u junu prošle godine, ali je tokom predizborne kampanje obećavao da će ambasadu SAD preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Prilikom posete Izraelu izveštač Tanjuga nije imao priliku da vidi ozbiljnija, zvanična istraživanja, niti da sam istraži detaljnije stav građana po pitanju glavnog grada, ali su nam lokalni stanovnici kad smo rekli da ćemo obići Jerusalim odgovarali:

"Pa naravno, morate posetiti prestonicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: