Amfilohije: Poseta premijera Prištini - sramota za CG

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je da je nedavna poseta premijera Duška Markovića Prištini - sramota za Crnu Goru.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.02.2018.

13:54

Amfilohije: Poseta premijera Prištini - sramota za CG
Foto: EPA / Boris Pejoviæ

Crna Gora je među prvim državama priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a mitropolit podseća da je Crna Gora "metoh Cetinjskog manastira".

"Izvorni Crnogorci su manastirski sinovi. Međutim, to što je ona postala metoh, a Crnogorci manastirski sinovi, to je blagodareći Metohiji, blagodareći Pećkoj patrijaršiji, koju je oslobodio kralj i gospodar Crne Gore Nikola Petrović 1912. godine i za koju su hiljade Crnogoraca žrtvovali svoje živote", naveo je mitropolit na promociji knjige "Manastirski sinovi", Ilije Lakušića.

Kako prenosi portal RTCG, mitropolit je rekao da to nije i nikada ne bi uradila Crna Gora, već aktuelna vlast koja se odričce Metohije "praveći granice".

"Ja sam sahranjivao one koje su (Ramuš Haradinaj) i njegova družina poklali po Metohiji 1999. godine, a kod njega je, evo, ovih dana bio naš premijer", rekao je mitropolit Amfilohije.

To je, kazao je, tužno i jadno, te da se ništa sramnije u istoriji Crne Gore nije događalo od toga što se danas događa sa Metohijom, sa Pećkom patrijaršijom, sa Dečanima i sa spomenom onoga koji su sebe žrtvovali za oslobođenje Metohije.

Privremene kosovske institucije su u subotu na svečanoj sedici povodom 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, usvojile zajedničku izjavu, aneks sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Izjavu su dan ranije u Podgorici potpisali crnogorski predsednik Filip Vujanović i Hašim tači.

Haradinaj je tim povodom rekao da je zajednička izjava otvorila put da rešenje o demarkaciji granice usvoji kosovski parlament jer, kako j rekao, omogućava da se isprave sve moguće greške i nepreciznosti u sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan 26. avgusta 2015. godine Beču.

Inače, crnogorski parlament je već ratifikovao pomeniti sporazum. Zvanična Podgorica tvrdi da od dogovorenog neće odstupati, odnosno da je za nju to završeno pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: