Ankara: Tilerson u zgradi, demonstranti ispred

Demonstranti ispred zgrade u Ankari gde se održava sastanak državnog sekretara SAD Reksa Tilersona i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.02.2018.

09:56

Default images

Demonstranti su protestovali zbog američke podrške vojnim snagama Zapadnog Kurdistana u Siriji - Narodnim zaštitnim jedinicama (YPG), koje Ankara smatra teroristima, prenosi AP.

Podseća se da je Tilerson sinoć više od tri sata razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Neimenovani portparol Stejt departmenta, koji boravi sa Tilersonom u Ankari, izjavio je da su oni imali "produktivan i otvoren razgovor" o uzajamno korisnom načinu za poboljšanje američko-turskih odnosa.

S druge strane, izvor iz turskog predsedništva, navodi da je Erdogan Tilersonu preneo koji su njegovi prioriteti i očekivanja kada je reč o Siriji i drugim regionalnim pitanjima, prenosi Rojters.

Turski predsednik i Tilerson razgovaralil su i o Iraku, regionalnom razvoju i borbi protiv terora, naveo je izvor. Odnosi između NATO partnera zategnuti su zbog niza pitanja, naročito podrške Vašingtona Narodnim zaštitnim jedinicama.

Tilerson je pre dva dana rekao da SAD "nisu nikad dale teško naoružanje" YPG i da zbog toga "nema šta ni da se povrati".

Čavušoglu je u ponedeljak ocenio da su odnosi Turske i SAD u "kritičnoj fazi" i da Vašington treba da preduzme "konkretne korake" da bi povratio poverenje Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: